Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of storage duration on the rheological properties of goose liquid egg products and eggshell membranes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388998%3A_____%2F16%3A00461595" target="_blank" >RIV/61388998:_____/16:00461595 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/16:43909283

  • Výsledek na webu

    <a href="http://ps.oxfordjournals.org/" target="_blank" >http://ps.oxfordjournals.org/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3382/ps/pew094" target="_blank" >10.3382/ps/pew094</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of storage duration on the rheological properties of goose liquid egg products and eggshell membranes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In practice, goose eggs are increasingly used and, therefore, the rheological properties have to be known for processing. First of all, the egg quality parameters were described. In the next step the rheological behavior of liquid egg products was studied using a concentric cylinder viscometer. Flow curves of all liquid egg products exhibited non-Newtonian shear thinning behavior and can be described using the Herschel-Bulkley model or using the Ostwaldde Waele model. The effect of the storage duration on the rheological behavior is different for the different liquid egg products. With the exception of very low shear rates, the viscosity of the egg yolk as well as of the whole liquid egg decreases with storage time. At lower shear rates there is a tendency toward increased albumen viscosity with storage duration. The storage duration also affects the mechanical properties of the eggshell membrane. All these parameters increased with the loading rate, but decreased during the egg storage. These mechanical phenomena should be respected, namely in the design of the egg model for the numerical simulation of the egg behavior under different kinds of the mechanical loading.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of storage duration on the rheological properties of goose liquid egg products and eggshell membranes

  • Popis výsledku anglicky

    In practice, goose eggs are increasingly used and, therefore, the rheological properties have to be known for processing. First of all, the egg quality parameters were described. In the next step the rheological behavior of liquid egg products was studied using a concentric cylinder viscometer. Flow curves of all liquid egg products exhibited non-Newtonian shear thinning behavior and can be described using the Herschel-Bulkley model or using the Ostwaldde Waele model. The effect of the storage duration on the rheological behavior is different for the different liquid egg products. With the exception of very low shear rates, the viscosity of the egg yolk as well as of the whole liquid egg decreases with storage time. At lower shear rates there is a tendency toward increased albumen viscosity with storage duration. The storage duration also affects the mechanical properties of the eggshell membrane. All these parameters increased with the loading rate, but decreased during the egg storage. These mechanical phenomena should be respected, namely in the design of the egg model for the numerical simulation of the egg behavior under different kinds of the mechanical loading.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BO - Biofyzika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Poultry Science

  • ISSN

    0032-5791

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    95

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1693-1701

  • Kód UT WoS článku

    000378619000026

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84977090987