Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Redox hydrogel-based amperometric bienzyme electrodes for fish freshness monitoring

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F00%3A00001153" target="_blank" >RIV/61989592:15310/00:00001153 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Redox hydrogel-based amperometric bienzyme electrodes for fish freshness monitoring

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work presents the design and optimization of amperometric biosensors for the determination of biogenic amines (e.g., histamine, putrescine, cadaverine, tyramine, cystamine, agmatine, spermidine), commonly present in food products, and their application for monitoring of freshness in fish samples. The biosensors were used as the working electrodes of a three-electrode electrochemical cell of wall-jet type, operated at -50 mV vs Ag/AgCl, in a flow injection system. Two different bienzyme electrode designs were considered, one based on the two enzymes [a newly isolated and purified amine oxidase (AO) and horseradish peroxidase (HRP)] simply adsorbed onto graphite electrodes, and one when they were cross-linked to an Os-based redox polymer. The redoxhydrogel-based biosensors showed better biosensor characteristics, i.e. sensitivity of 0.194 A M-1 cm-2 for putrescine and 0.073 A M-1 cm-2 for histamine, and detection limits (calculated as three times the signal-to-noise ratio) of 0.17

  • Název v anglickém jazyce

    Redox hydrogel-based amperometric bienzyme electrodes for fish freshness monitoring

  • Popis výsledku anglicky

    This work presents the design and optimization of amperometric biosensors for the determination of biogenic amines (e.g., histamine, putrescine, cadaverine, tyramine, cystamine, agmatine, spermidine), commonly present in food products, and their application for monitoring of freshness in fish samples. The biosensors were used as the working electrodes of a three-electrode electrochemical cell of wall-jet type, operated at -50 mV vs Ag/AgCl, in a flow injection system. Two different bienzyme electrode designs were considered, one based on the two enzymes [a newly isolated and purified amine oxidase (AO) and horseradish peroxidase (HRP)] simply adsorbed onto graphite electrodes, and one when they were cross-linked to an Os-based redox polymer. The redoxhydrogel-based biosensors showed better biosensor characteristics, i.e. sensitivity of 0.194 A M-1 cm-2 for putrescine and 0.073 A M-1 cm-2 for histamine, and detection limits (calculated as three times the signal-to-noise ratio) of 0.17

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F97%2F0097" target="_blank" >GA203/97/0097: Molekulární, strukturní a fyziologické vlastnosti rostlinných aminoxidas a cytokininoxidas</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Analytical Chemistry

  • ISSN

    0003-2700

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    72

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    XX - osoby bez státní příslušnosti

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus