Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Naše oblíbené nápoje a jejich antioxidační kapacita

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F04%3A00002040" target="_blank" >RIV/61989592:15310/04:00002040 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Our favorite drinks and their antioxidant capacity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The protective effect against oxidative stress of the dietary intake of low molecular weight antioxidant compounds has been widely recognized. Foods that have potential or definite antioxidant capacities are mainly vegetables and fruits, as well as beverages like red wine, tea and beer. A positive correlation between moderate consumption of red wine and beneficial effects on various pathological conditions is widely accepted. They report several methods for the determination of the total antioxidant capacity (TAC), all of them based on a system to produce free radicals, coupled to the measurement of the sample's capacity to inhibit this production. A widely used method is TAC determination by measurement of the length of inhibition time of luminol radicals dependent chemiluminescence, assuming that it is directly proportional to the total antioxidant potential. This potential is quantified by comparison with a reference substance (Trolox) calibration curve. We have tested wines, beers,

  • Název v anglickém jazyce

    Our favorite drinks and their antioxidant capacity

  • Popis výsledku anglicky

    The protective effect against oxidative stress of the dietary intake of low molecular weight antioxidant compounds has been widely recognized. Foods that have potential or definite antioxidant capacities are mainly vegetables and fruits, as well as beverages like red wine, tea and beer. A positive correlation between moderate consumption of red wine and beneficial effects on various pathological conditions is widely accepted. They report several methods for the determination of the total antioxidant capacity (TAC), all of them based on a system to produce free radicals, coupled to the measurement of the sample's capacity to inhibit this production. A widely used method is TAC determination by measurement of the length of inhibition time of luminol radicals dependent chemiluminescence, assuming that it is directly proportional to the total antioxidant potential. This potential is quantified by comparison with a reference substance (Trolox) calibration curve. We have tested wines, beers,

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Palackianae Olomucensis, Facultas Rerum Naturalium, Chemica

  • ISSN

    0232-0061

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    43

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Suppl.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    275

  • Strana od-do

    159-160

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus