Electrochemical Sensing of Total Antioxidant Capacity and Polyphenol Content in Wine Samples Using Amperometry Online-Coupled with Microdialysis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F12%3A33142961" target="_blank" >RIV/61989592:15310/12:33142961 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/68081707:_____/12:00389674 RIV/61989592:15110/12:33142961
Výsledek na webu
<a href="http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf3019886" target="_blank" >http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf3019886</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/jf3019886" target="_blank" >10.1021/jf3019886</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Electrochemical Sensing of Total Antioxidant Capacity and Polyphenol Content in Wine Samples Using Amperometry Online-Coupled with Microdialysis
Popis výsledku v původním jazyce
This work describes the method for total antioxidant capacity (TAC) and/or total content of phenolics (TCP) analysis in wines using microdialysis online-coupled with amperometric detection using a carbon microfiber working electrode. The system was tested on 10 selected wine samples, and the results were compared with total reactive antioxidant potential (TRAP), oxygen radical absorbance capacity (ORAC), and chemiluminescent determination of total antioxidant capacity (CL-TAC) methods using Trolox and catechin as standards. Microdialysis online-coupled with amperometric detection gives similar results to the widely used cyclic voltammetry methodology and closely correlates with ORAC and TRAP. The problem of electrode fouling is overcome by the introduction of an electrochemical cleaning step (1-2 min at the potential of 0 V vs Ag/AgCl). Such a procedure is sufficient to fully regenerate the electrode response for both red and white wine samples as well as catechin/Trolox standards. The
Název v anglickém jazyce
Electrochemical Sensing of Total Antioxidant Capacity and Polyphenol Content in Wine Samples Using Amperometry Online-Coupled with Microdialysis
Popis výsledku anglicky
This work describes the method for total antioxidant capacity (TAC) and/or total content of phenolics (TCP) analysis in wines using microdialysis online-coupled with amperometric detection using a carbon microfiber working electrode. The system was tested on 10 selected wine samples, and the results were compared with total reactive antioxidant potential (TRAP), oxygen radical absorbance capacity (ORAC), and chemiluminescent determination of total antioxidant capacity (CL-TAC) methods using Trolox and catechin as standards. Microdialysis online-coupled with amperometric detection gives similar results to the widely used cyclic voltammetry methodology and closely correlates with ORAC and TRAP. The problem of electrode fouling is overcome by the introduction of an electrochemical cleaning step (1-2 min at the potential of 0 V vs Ag/AgCl). Such a procedure is sufficient to fully regenerate the electrode response for both red and white wine samples as well as catechin/Trolox standards. The
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CG - Elektrochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
32
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
7836-7843
Kód UT WoS článku
000307487100010
EID výsledku v databázi Scopus
—