Debranning - technologická úprava zrna pšenice pro výrobu etanolu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F00%3A22701004" target="_blank" >RIV/62156489:43210/00:22701004 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Debranning - technologická úprava zrna pšenice pro výrobu etanolu
Popis výsledku v původním jazyce
Z pohledu technologie zpracování obilního zrna na etanol je primárním krokem celého procesu enzymatická hydrolýza polysacharidu škrobu, který se nachází v endospermu zrna jako zásobní látka, na jednoduché zkvasitelné cukry. Tyto jsou následně podrobeny klasickému lihovarnickému kvasnému procesu zakončenému destilací s produkcí etanolu a tzv. destilačních výpalků. Při celém technologickém procesu sehrávají celulózové obalové vrstvy zrna negativní roli a především se podílejí na tvorbě destilačních výpalků. Proto se práce zaměřuje na zabezpečení technologického procesu odstranění celulózové obalové vrstvy zrna.
Název v anglickém jazyce
Debranning - wheat grain processing by ethanol production
Popis výsledku anglicky
During a whole technological process of ethanol production, cellulose coat layers of grain play an adverse role and particularly take part in the production of distiller´s solubles. Therefore, the study was focused on a technological process of removingthe grain cellulose coat layer. A traditional milling process, a very good method to separate grain cellulose coat layers, increases starch content in milled fractions providing flour. This processing, however, would be too expensive for ethanol production from cereals.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXVII. seminář o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—