Obsah aminokyselin ve vybraných odrůdách zrna amarantu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00000466" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00000466 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah aminokyselin ve vybraných odrůdách zrna amarantu
Popis výsledku v původním jazyce
U šesti vybraných druhů laskavců po jejich tepelné úpravě byly zjišťovány obsahy aminokyselin. Hodnota indexu (EAAI) 90.4% ukazuje na vysokou výživnou kvalitu bílkoviny amarantu, která je porovnatelná s vaječným proteinem. Tepelná úprava při 170 a 190 °Cpo dobu 30 sec. mělo za následek snížení index (EAAI)na 85.4%. Mezi zkoumanými aminokyselinamibyl zaznamenán významný statistický pokles obsahu valinu a leucinu.
Název v anglickém jazyce
Amino acids content in various amarnat species
Popis výsledku anglicky
Amino acid content before and after heat treatment was assessed in six selected amaranth species of four grain types: Amaranthus cruentus, A. hypochondriacus, A caudatus and A. hybridus, cultivated in the Czech Republic. The value of the Essential AminoAcid Index (EAAI) 90.4% shows the nutritional quality of protein which is almost comparable with egg protein. Heat treatment by popping at 170 to 190oC for 30s resulted in decreased Essential Amino Acid Index (EAAI) to 85.4%. Among investigated amino acids, the content of valine (Val) and leucine (Leu) statistically significantly (P< 0.05) declined.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
PROTEINY 2004
ISBN
80-7157-779-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
21-26
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 6. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—