Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah aminokyselin ve vybraných odrůdách zrna amarantu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00000466" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00000466 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah aminokyselin ve vybraných odrůdách zrna amarantu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U šesti vybraných druhů laskavců po jejich tepelné úpravě byly zjišťovány obsahy aminokyselin. Hodnota indexu (EAAI) 90.4% ukazuje na vysokou výživnou kvalitu bílkoviny amarantu, která je porovnatelná s vaječným proteinem. Tepelná úprava při 170 a 190 °Cpo dobu 30 sec. mělo za následek snížení index (EAAI)na 85.4%. Mezi zkoumanými aminokyselinamibyl zaznamenán významný statistický pokles obsahu valinu a leucinu.

  • Název v anglickém jazyce

    Amino acids content in various amarnat species

  • Popis výsledku anglicky

    Amino acid content before and after heat treatment was assessed in six selected amaranth species of four grain types: Amaranthus cruentus, A. hypochondriacus, A caudatus and A. hybridus, cultivated in the Czech Republic. The value of the Essential AminoAcid Index (EAAI) 90.4% shows the nutritional quality of protein which is almost comparable with egg protein. Heat treatment by popping at 170 to 190oC for 30s resulted in decreased Essential Amino Acid Index (EAAI) to 85.4%. Among investigated amino acids, the content of valine (Val) and leucine (Leu) statistically significantly (P< 0.05) declined.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    PROTEINY 2004

  • ISBN

    80-7157-779-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    21-26

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    10. 6. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku