Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah aminokyselin a biologická hodnota bílkoviny vybraných odrůd zrna amarantu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00002301" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00002301 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027162:_____/05:06000022

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Amino acid contents and biological value of protein in various amaranth species

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Amino acid content before and after heat treatment was assessed in grain of six selected amaranth variants and four species: Amaranthus cruentus, A. hypochondriacus, A. caudatus and A. hybridus, cultivated in the Czech Republic. High content of Lys and Arg was detected in both heat treated and untreated grains, as well as satisfactory content of Cys and lower levels of Met, Val, Ile and Leu. The latter three amino acids appear as limiting. Chemical scores of essential amino acids and essential amino acid index (EAAI) were determined. EAAI value of 90.4% shows the favorable nutritional quality of amaranth protein, which is almost comparable with egg protein. Heat treatment by popping at 170 to 190 °C for 30 s resulted in decreased EAAI to 85.4%. Of theessential amino acids under study, Val and Lys contents decreased significantly (P< 0.05).

  • Název v anglickém jazyce

    Amino acid contents and biological value of protein in various amaranth species

  • Popis výsledku anglicky

    Amino acid content before and after heat treatment was assessed in grain of six selected amaranth variants and four species: Amaranthus cruentus, A. hypochondriacus, A. caudatus and A. hybridus, cultivated in the Czech Republic. High content of Lys and Arg was detected in both heat treated and untreated grains, as well as satisfactory content of Cys and lower levels of Met, Val, Ile and Leu. The latter three amino acids appear as limiting. Chemical scores of essential amino acids and essential amino acid index (EAAI) were determined. EAAI value of 90.4% shows the favorable nutritional quality of amaranth protein, which is almost comparable with egg protein. Heat treatment by popping at 170 to 190 °C for 30 s resulted in decreased EAAI to 85.4%. Of theessential amino acids under study, Val and Lys contents decreased significantly (P< 0.05).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: Využití zrna amarantu a produktů jeho zpracování k náhradě živočišných mouček ve výživě kuřecích brojlerů</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech J. Anim. Sci.

  • ISSN

    0044-4847

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    169-174

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus