Vliv sterilizace tavených sýrů na obsah aminokyselin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00000479" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00000479 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of sterilization on amino acid contents in processed cheese
Popis výsledku v původním jazyce
In the study the effect of sterilization heating (117 °C, 20 minutes) on changes of amino acids contents in processed cheese was investigated. The sterilization heating caused statistically significant losses of the amino acids Cys, Met, Leu, Arg, Asp, Ser and Ala; Thr, Pro, Tyr and Phe contents were not significantly changed by the sterilization. In two of the three groups of processed cheese statistically significant losses of Lys, His and Glu were observed. A decrease in essential amino acid contentswas reflected in a reduction of essential amino acid index, by 4 percentage points on average. An increase in ammonia content in sterilized processed cheese was observed.
Název v anglickém jazyce
The effect of sterilization on amino acid contents in processed cheese
Popis výsledku anglicky
In the study the effect of sterilization heating (117 °C, 20 minutes) on changes of amino acids contents in processed cheese was investigated. The sterilization heating caused statistically significant losses of the amino acids Cys, Met, Leu, Arg, Asp, Ser and Ala; Thr, Pro, Tyr and Phe contents were not significantly changed by the sterilization. In two of the three groups of processed cheese statistically significant losses of Lys, His and Glu were observed. A decrease in essential amino acid contentswas reflected in a reduction of essential amino acid index, by 4 percentage points on average. An increase in ammonia content in sterilized processed cheese was observed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Dairy Journal
ISSN
0958-6946
e-ISSN
—
Svazek periodika
14
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
829-831
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—