Chemické složení a obsah aminokyselin v triticale konzervovaném systémem "alkalage".
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00001458" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00001458 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chemické složení a obsah aminokyselin v triticale konzervovaném systémem "alkalage".
Popis výsledku v původním jazyce
Alkalický způsob konzervace krmiv "systémem alkalage" představuje podle našeho názoru pouze jeden z mnoha možných způsobů zhodnocení obilnin sklízených v pozdějším vegetačním stádiu. Ukazuje se, že tento systém nelze s úspěchem univerzálně uplatnit ve všech krmných dávkách (zejména ve kterých jsou zastoupeny bílkovinné siláže s nízkým obsahem sušiny a vyšším stupněm degradovatelnosti NL), které zatíží bachor dalšími rozkladnými produkty (amoniakem) a ještě více zesílí synergický efekt amoniaku z "alkalage" siláží. Použití nekvalitních bílkovinných siláží představuje riziko dalšího prohloubení celkové degradovatelnosti dusíkatých látek v bachoru. V alkalage triticale byly zjištěny sirné aminokyseliny jako limitující aminokyseliny a dále aminokyselina fenylalanin, která nebyla nalezena vůbec. U samotného zrna triticale je limitující aminokyselinou lysin. Na základě aminokyselinového složení lze konstatovat, že přidávaný protein nemá tak vysokou biologickou hodnotu, která by v konečné fáz
Název v anglickém jazyce
Chemical composition and the amino acids content in triticale conserved by system "alkalage".
Popis výsledku anglicky
The production of triticale Alkalage is studied in this work. The inclusion of Alkalage in feed ration of cows is a new system for the early calving cows (<4kg Alakalge per day). Alkalage of triticale is working in high dry matter crops with grain moisture less than 20 %. Concentrations of total volatile fatty acids (VFA) and lactic acids in dry matter were lower (0.73 %), that of ammonia content (2.7 g/kg), and pH value (8.72) were greatly high. The addition of 55 kg preparate with urea to the 1 ton oftriticale reduced fermentation process but had no great effects on quality of amino-acids content. Rumen degradability of crude protein was high (94.3 %). Limited amino-acids in Alkalage of triticale were methionin + cystin, phenylalanin and isoleucin.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
PROTEINY 2004
ISBN
80-7157-779-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
31-36
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 6. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—