Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Základní nutriční profil larev zavíječe voskového (Galleria mellonella)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A43907929" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:43907929 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Základní nutriční profil larev zavíječe voskového (Galleria mellonella)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo celkově zhodnotit potenciál larev zavíječe voskového (Galleria mellonella) jako alternativního zdroje potravy. Použitím běžných laboratorních metod jsme analyzovali obsah bílkovin, mastných kyselin a purinů. Larvy obsahují 45,7 % sušiny. 14% sušiny je tvořeno proteiny, 22 % mastnými kyselinami. Esenciální aminokyseliny tvořily 34,5% z celkového počtu aminokyselin. Mononenasycených mastných kyselin bylo 58 % z celkového množství mastných kyselin, polynenasycených 7 %. Celková hodnoceny obsahu purinů byly 1114 mg / kg sušiny. Výsledky ukazují, že larvy zavíječe voskového je možné využít jako alternativní zdroj bílkovin s vhodným složením tuků.

  • Název v anglickém jazyce

    Basic nutrition profile of waxmoth larvae (Galleria mellonella)

  • Popis výsledku anglicky

    Aim of this work was to generally evaluate potential of waxmoth larvae (waxworm) as an alternative food source. Using common laboratory methods we analyzed content of proteins, fatty acids and purines. Honeycomb moth contains 45.7% of dry matter. 14% ofdry matter is formed by proteins, 22% by fatty acids. Indispensable amino acids formed 34.5% of total amino acids. Monounsaturated fatty acids were 58% of the sum of fatty acids, polyunsaturated 7%. Total evaluated purines content was 1114 mg/kg dry matter. Results show, that waxworms may be possible alternative protein source with suitable fat composition.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2012: Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-836-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    722-727

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    21. 11. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000366461200082