Základní nutriční profil larev zavíječe voskového (Galleria mellonella)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A43907929" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:43907929 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Základní nutriční profil larev zavíječe voskového (Galleria mellonella)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo celkově zhodnotit potenciál larev zavíječe voskového (Galleria mellonella) jako alternativního zdroje potravy. Použitím běžných laboratorních metod jsme analyzovali obsah bílkovin, mastných kyselin a purinů. Larvy obsahují 45,7 % sušiny. 14% sušiny je tvořeno proteiny, 22 % mastnými kyselinami. Esenciální aminokyseliny tvořily 34,5% z celkového počtu aminokyselin. Mononenasycených mastných kyselin bylo 58 % z celkového množství mastných kyselin, polynenasycených 7 %. Celková hodnoceny obsahu purinů byly 1114 mg / kg sušiny. Výsledky ukazují, že larvy zavíječe voskového je možné využít jako alternativní zdroj bílkovin s vhodným složením tuků.
Název v anglickém jazyce
Basic nutrition profile of waxmoth larvae (Galleria mellonella)
Popis výsledku anglicky
Aim of this work was to generally evaluate potential of waxmoth larvae (waxworm) as an alternative food source. Using common laboratory methods we analyzed content of proteins, fatty acids and purines. Honeycomb moth contains 45.7% of dry matter. 14% ofdry matter is formed by proteins, 22% by fatty acids. Indispensable amino acids formed 34.5% of total amino acids. Monounsaturated fatty acids were 58% of the sum of fatty acids, polyunsaturated 7%. Total evaluated purines content was 1114 mg/kg dry matter. Results show, that waxworms may be possible alternative protein source with suitable fat composition.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2012: Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-836-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
722-727
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
21. 11. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000366461200082