Dynamika změn vybraných složek ovčího mléka v průběhu laktace.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002119" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002119 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dynamika změn vybraných složek ovčího mléka v průběhu laktace.
Popis výsledku v původním jazyce
Hodnocení dynamiky změn vybraných složek ovčího mléka bylo realizováno na základě analýz vzorků mléka odebraných od 20 kusů bahnic (kříženky plemen VF x ZV) na 1. laktaci, jež byly chovány na ekologické farmě ve Valašské Bystřici. Odběry vzorků byly realizovány v průměrném 46., 74., 102., 132., 162. a 190. dni laktace z ranního dojení, prováděného strojně.Průměrné obsahy sušiny, tuku, čistých bílkovin, kaseinu, syrovátkových bílkovin a laktózy se pohybovaly v závislosti na dni laktace v rozmezí: 16,66--19,98 %; 5,45--7,70 %; 5,24--6,64 %; 3,95--5,08 %; 1,21--1,57 % a 4,78--5,13 %, přičemž za celou laktaci činily průměrné obsahy těchto mléčných složek: 18,5 %; 6,44 %; 5,93 %; 4,53 %; 1,40 % a 4,99 %.
Název v anglickém jazyce
Dynamics of changes in some selected components of sheep milk in the course of lactation.
Popis výsledku anglicky
The objective of our study was to evaluate dynamics of changes in contents of some components of sheep milk, viz. dry matter (DM), fat (F), true protein (TP), casein (C), whey protein (WP) and lactose (L). Estimations were carried out using milk samplesoriginating from 20 ewes (crosses of East Friesian and Improved Valachian breeds). All ewes under study were on the first lactation. Altogether six milk samplings were carried out, viz. on Days 46, 74, 102, 132, 162 and 190 of lactation. The average contents of DM, F, P, C, WP and L ranged, in dependence on the day of lactation, from 16.66 to 19.98%; 5.45 to 7.70%; 5.24 to 6.64%; 3.95 to 5.08%; 1.21 to 1.57% and 4.78 to 5.13%, respectively. Average contents of milk components mentioned above per lactation were as follows: 18.5%; 6.44%; 5.93%; 4.53%; 1.40% and 4.99%, respectively.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LII
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
119-124
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—