Vliv podílu svaloviny na obsah intramuskulárního tuku v MLLT u testovaných hybridních prasat.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002514" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002514 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv podílu svaloviny na obsah intramuskulárního tuku v MLLT u testovaných hybridních prasat.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení obsahu vnitrosvalového (intramuskulárního) tuku v nejdelším zádovém svalu (musculus longissimus lumborum et thoracis - MLLT) u testovaných jatečných hybridů dvou kombinací víceplemenného užitkového křížení, a to (BU x L) x (D xH) (n = 50) a (BU x L) x D (n =43). Zjištěné hodnoty obsahu intramuskulárního tuku byly zaznamenány u každé kombinace podle pohlaví a podle vytvořených skupin jatečných hybridů dle obchodního zatříďování do SEUROP systému podle % podílu svaloviny. U naměřených hodnot IMT mezi oběma kombinacemi (BU x L) x (D x H) (3,39 %) a (BU x L) x D (2,69 %) byl zjištěn statisticky vysoce průkazný rozdíl P<0,01. Nepatrný rozdíl byl stanoven mezi pohlavím u obou kombinací, kdy prasničky vykazovaly vyšší hodnoty obsahu IMT na rozdíl od vepříků. Nejvyšší naměřená průměrná hodnota % IMT (3,29) byla dosažena u kombinace (BU x L) x (D x H) ve třídě E, naopak nejnižší průměrná hodnot IMT byla zaznamenána ve třídě S, a to 2,48 %. Ve třídě U, resp. R byl
Název v anglickém jazyce
An influence of lean meat content on a content of intramuscular fat in MLLT of tested hybrid pigs.
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate a content of intramuscular fat in musculus longissimus lumborum et thoracis (MLLT) of tested carcass pig hybrids (two combinations of multi-breed commercial hybridization) - (CLW x L) x (D x H) (n = 50) and (BU x L) xD (n = 43). Determined values of a content of intramuscular fat of each combination were noted according to sex and according to group of sort in SEUROP system (% of lean meat). High conclusive difference (P<0,01) was found in measured values of IMT between combinations (CLW x L) x (D x H) (3,39%) and (CLW x L) x D (2,69%). Small difference was determined between sex in both combinations - gilts showed higher values of IMT content contrary to hogs. The highest measured value of IMT content (3,29%) wasreached in combination (CLW x L) x (D x H) in class E, the lowest average value (2,48%) was reached in class S. In class U (R) was determined a content of IMT on a level of 2,56% (3,08%). The highest measured value of IMT content (3,10%)
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LII
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
41-46
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—