Senzorické hodnocení kravského a kozího mléka s využitím kategorové stupnice.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002602" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002602 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické hodnocení kravského a kozího mléka s využitím kategorové stupnice.
Popis výsledku v původním jazyce
Senzorické hodnocení kozího a kravského mléka s využitím kategorových stupnic bylo prováděno dvěmi skupinami hodnotitelů. Jedna skupina hodnotitelů byla složena z krátce zaškolených hodnotitelů (n = 134) a druhá z odborných hodnotitelů (n = 5). Kozí mléko pocházelo od koz plemene Bílá krátkosrstá koza, kravské od dojnic plemene Český strakatý skot, přičemž vzorky mléka pro následné hodnocení pocházely z farem, jež jsou pod pravidelnou veterinární, respektive hygienickou kontrolou. V rámci senzorického hodnocení byly hodnoceny následující ukazatelé: barva, vůně, konzistence, chuť a celkový dojem. Vlastní senzorické hodnocení bylo prováděno v podmínkách odpovídajících ČSN ISO 8589. Ze senzorického hodnocení kravského mléka odbornou komisí především vyplývá, že její hodnocení bylo u všech ukazatelů shodné. Naproti tomu, v případě krátce zaškolených hodnotitelů nebylo ani u jednoho ukazatele zaznamenáno shodné hodnocení všech členů této komise, přičemž nadpoloviční většina z nich se shodla
Název v anglickém jazyce
Senzoric evaluation of goat and cow milk using a category scale.
Popis výsledku anglicky
A sensory evaluation of goat and cow milk on the base of category scales was performed in two groups of evaluators. One of them consisted from newly instructed persons (n = 134), the other involved expert evaluators (n = 5). The sensory evaluation involved the following parameters: colour, smell, consistency, taste and general impression. A sensory evaluation of cow milk by a group of experts gave identical results while opinions of newly trained evaluators were different in all parameters. More than ahalf of them (i. e. 69.4 %; 64.9 % and 52,3 %, resp.) expressed a similar opinion only in case of smell, consistency and taste of cow milk. A comparison of results of a sensory evaluation of goat milk by a commission of experts indicated that similar opinions were obtained only in case of evaluation of parameters "colour", "consistency" and "taste". As far as the parameter "smell" was concerned, more than a half of them evaluated is as smell of goat milk. The general impression was evalu
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Book of Abstracts of the 55rd Annual Meeting of the European Association for Animal Production
ISSN
1382-6077
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
251-259
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—