Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorické hodnocení kravského a kozího mléka s využitím kategorové stupnice.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002602" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002602 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorické hodnocení kravského a kozího mléka s využitím kategorové stupnice.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Senzorické hodnocení kozího a kravského mléka s využitím kategorových stupnic bylo prováděno dvěmi skupinami hodnotitelů. Jedna skupina hodnotitelů byla složena z krátce zaškolených hodnotitelů (n = 134) a druhá z odborných hodnotitelů (n = 5). Kozí mléko pocházelo od koz plemene Bílá krátkosrstá koza, kravské od dojnic plemene Český strakatý skot, přičemž vzorky mléka pro následné hodnocení pocházely z farem, jež jsou pod pravidelnou veterinární, respektive hygienickou kontrolou. V rámci senzorického hodnocení byly hodnoceny následující ukazatelé: barva, vůně, konzistence, chuť a celkový dojem. Vlastní senzorické hodnocení bylo prováděno v podmínkách odpovídajících ČSN ISO 8589. Ze senzorického hodnocení kravského mléka odbornou komisí především vyplývá, že její hodnocení bylo u všech ukazatelů shodné. Naproti tomu, v případě krátce zaškolených hodnotitelů nebylo ani u jednoho ukazatele zaznamenáno shodné hodnocení všech členů této komise, přičemž nadpoloviční většina z nich se shodla

  • Název v anglickém jazyce

    Senzoric evaluation of goat and cow milk using a category scale.

  • Popis výsledku anglicky

    A sensory evaluation of goat and cow milk on the base of category scales was performed in two groups of evaluators. One of them consisted from newly instructed persons (n = 134), the other involved expert evaluators (n = 5). The sensory evaluation involved the following parameters: colour, smell, consistency, taste and general impression. A sensory evaluation of cow milk by a group of experts gave identical results while opinions of newly trained evaluators were different in all parameters. More than ahalf of them (i. e. 69.4 %; 64.9 % and 52,3 %, resp.) expressed a similar opinion only in case of smell, consistency and taste of cow milk. A comparison of results of a sensory evaluation of goat milk by a commission of experts indicated that similar opinions were obtained only in case of evaluation of parameters "colour", "consistency" and "taste". As far as the parameter "smell" was concerned, more than a half of them evaluated is as smell of goat milk. The general impression was evalu

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Book of Abstracts of the 55rd Annual Meeting of the European Association for Animal Production

  • ISSN

    1382-6077

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    251-259

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus