Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorická analýza kozích sýrů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00098517" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00098517 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorická analýza kozích sýrů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Každá senzorická analýza je nezbytným krokem vedoucím k zlepšování kvality výrobků. Práce se zabývá senzorickým hodnocením čerstvých kozích sýrů. Sýry byly hodnoceny desetičlennou odbornou komisí. Analýza byla provedena za pomoci kategorové nestrukturované stupnice 10 cm dlouhé s popisem krajních bodů. Hodnoceny byly deskriptory vůně, textury, chuti, jako jsou celková příjemnost vůně, vůně po kozím mléku, vůně po ovčím mléku, cizí vůně, tvrdost mezi prsty, soudržnost, mazlavost a celková chuť.Podle očekávání byly hodnoceny dobře především sýry ochucené. Při hodnocení texturních vlastností komise preferovala sýry, které byly více tvrdé. Sýry tvrdší byly méně mazlavé a komise je hodnotila i jako chutnější.

  • Název v anglickém jazyce

    Organoleptic quality of goat's cheese.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of work was to value sensory quality of fresh cheeses made from goat's milk. 14 cheeses were evlauated by specialized commission of 10 members. By the patterns were appreised the smell, the textural and overal taste. Accordance with expectation commission preferred relish cheeses. The relish component restricted the goat's smell and taste which o lot of people doesn't like. The best cheese in taste was for commission spicy cheese from Látal's farm. This cheese had very pleasant smell. With low smell from goat's milk and low strange smell. From textural characteristics commission preferred harder cheeses which were less adhesivity.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Mléko a sýry 2006

  • ISBN

    80-7080-620-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    128-131

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku