Senzorická analýza kozích sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00098517" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00098517 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorická analýza kozích sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
Každá senzorická analýza je nezbytným krokem vedoucím k zlepšování kvality výrobků. Práce se zabývá senzorickým hodnocením čerstvých kozích sýrů. Sýry byly hodnoceny desetičlennou odbornou komisí. Analýza byla provedena za pomoci kategorové nestrukturované stupnice 10 cm dlouhé s popisem krajních bodů. Hodnoceny byly deskriptory vůně, textury, chuti, jako jsou celková příjemnost vůně, vůně po kozím mléku, vůně po ovčím mléku, cizí vůně, tvrdost mezi prsty, soudržnost, mazlavost a celková chuť.Podle očekávání byly hodnoceny dobře především sýry ochucené. Při hodnocení texturních vlastností komise preferovala sýry, které byly více tvrdé. Sýry tvrdší byly méně mazlavé a komise je hodnotila i jako chutnější.
Název v anglickém jazyce
Organoleptic quality of goat's cheese.
Popis výsledku anglicky
The aim of work was to value sensory quality of fresh cheeses made from goat's milk. 14 cheeses were evlauated by specialized commission of 10 members. By the patterns were appreised the smell, the textural and overal taste. Accordance with expectation commission preferred relish cheeses. The relish component restricted the goat's smell and taste which o lot of people doesn't like. The best cheese in taste was for commission spicy cheese from Látal's farm. This cheese had very pleasant smell. With low smell from goat's milk and low strange smell. From textural characteristics commission preferred harder cheeses which were less adhesivity.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Mléko a sýry 2006
ISBN
80-7080-620-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
128-131
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—