Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvasinková kultura Sacharomyces cerevisiae (kmen 47) jako manipulátor bachorové fermentace laktujících dojnic v postpartálním období.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00001729" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00001729 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvasinková kultura Sacharomyces cerevisiae (kmen 47) jako manipulátor bachorové fermentace laktujících dojnic v postpartálním období.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo posoudit vliv kvasinkové kultury v krmné dávce na ovlivnění bachorové fermentace laktujících dojnic v postpartálním období. Do pokusu bylo zařazeno celkem 12 dojnic, z toho 6 bylo v kontrolní a 6 v pokusné skupině. Kvasinková kultura Sacharomyces cerevisiae byla přidána dojnicím v pokusné skupině v dávce 6 g/ks a den zamíchaná v produkční směsi. Přídavek kvasinkového preparátu v dávce 6 kg/den statisticky významně zvýšil denní tvorbu TMK a snížil množství amoniaku. Statisticky významnérozdíly (P <0,05) byly zjištěny mezi průměrnými hodnotami nálevníků. Statisticky nevýznamné rozdíly (P<0,05) byly nalezeny u hodnoty pH. Významné rozdíly byly také nalezeny v relativním zastoupení podílu kyseliny propionové a máselné ze sumy ruminálníchTMK.

  • Název v anglickém jazyce

    Yeast culture Saccharomyces cerevisiae (Strain 47) like a manipulator of rumen fermentation of dairy cows in postpartal period.

  • Popis výsledku anglicky

    In the present study, examined was the effect of a yeast culture (Saccharomyces cerevisiae, Strain 47) on rumen fermentation of cows. Animals received a diet consisting of good maize silage with a higher dry matter content (16 kg), l6 kg of clovergrass haylage, 3 kg of meadow hay and 7.5 kg feed mixture. The yeast culture was added to the mixture in the dose 6 g/day and cow. The supplement of yeast culture showed a positive effect on VFA production in comparison with control (1.16+-0.013b vs. 0.84+-0.063a g/100 ml), and lower production of lactic acid. The utilisation of ammonia was higher by cows in treated group (8.68+-0.084a mmol/L). The difference in number of protozoa of cows in the control and experimental groups was significant (302.0 +-12.349avs. 359.2 +-1.304 b ths /1 ml of rumen fluid).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    53

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    27-34

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus