Využití kvasinkové kultury ve výživě laktujících dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00161627" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00161627 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití kvasinkové kultury ve výživě laktujících dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit vliv přídavku kvasinkové kultury Sacharomyces cerevisiae (CNCM I - 1077) ve směsné krmné dávce s vyšším podílem škrobu na ovlivnění bachorové fermentace laktujících dojnic v postpartálním období s užitkovostí 9 000 litrů. Krmnádieta obsahovala 18 kg kukuřičné siláže dobré kvality s vyšším obsahem sušiny, 6 kg vojtěškové siláže; 5 kg siláže z celých rostlin hrachu, 3 kg silážovaného mechanicky upraveného vlhkého kukuřičného zrna, 1 kg lučního sena, 1 kg řepkových pokrutin, 4 kgpivovarského mláta a 8 kg produkční směsi. Do pokusu bylo zařazeno celkem 12 dojnic, z toho šest bylo v kontrolní a šest v pokusné skupině. Kvasinková kultura s Sacharomyces cerevisiae byla dojnicím přidávána v pokusné skupině zamíchaná do produkční směsi v dávce 2,8*1010 cfu/den a krávu. TMR obsahovala vyšší koncentraci škrobu (27,42 % in 1 kg of DM), poměr škrobu : WSC byl vysoký (7,55:1), titrační kyselost (KVV) vodního výluhu TMR byla rovněž vysoká (1090 mg KOH.100 g-1). Hodnota pH
Název v anglickém jazyce
The use of yeast culture in feeding of dairy cows
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the effect of a yeast culture (Saccharomyces cerevisiae CNCM I -- 1077) addition in the diet of dairy cows on their rumen fermentation. Animals received a diet consisting of good maize silage with a higher dry matter content (18 kg), 6 kg of lucerne haylage, 5 kg of pea -- silage, 3 kg of ensiled high moisture crimped corn, 1 kg of meadow hay, rape-cake 1 kg, brewer's grain silage 4 kg, and 8.0 kg feed mixture. The yeast culture was added to the mixture in the dose2.8*1010 cfu/day and cow. The supplement of yeast culture showed a positive effect on ruminal VFA production by experimental group cows in comparison with control, higher production (P < 0.01) of acetic acid (58.50 +- 1.2583b vs. 51.833 +- 2.409a %), and lower production of propionic and butyric acid (24.667 +- 1.3744a vs. 28.833 +- 1.863b %). The average utilisation of ammonia was higher by cows in treated group (12.267 +- 0.754 mmol/L), but difference was not significant. The differen
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LVIII
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—