Srovnání jatečného složení těla býků plemen české strakaté a montbeliarde porážených ve vyšších porážkových hmotnostech.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00002106" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00002106 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
A comprison of carcass proportions in Czech Pied and Monbeliarde bulls with a high carcass weight
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the experiment was to compare the carcass composition of 20 Montbeliarde bulls (M) and 20 Czech Pied bulls (C). The carcass weight of the animals in one group varied minimally and was about 380 kg. The Montbeliarde bulls showed a higher growthrate, expressed by a significantly lower (P < 0.01) age at slaughter (562.6 vs. 626 days) while the live weight (682.9 vs. 690.6 kg) and carcass weight (380.4 vs. 382.6 kg) were comparable, which resulted in a significantly higher (P < 0.01) daily weight gain (1.142 vs. 1.045 kg) and net weight gain (0.676 vs. 0.615 kg). The Montbeliarde bulls showed a greater (P < 0.05) height at rump (144.0 vs. 140.2 cm), worse carcass conformation according to SEUROP (3.24 vs. 2.84), lower proportion of forequarter(44.7 vs. 45.7%) and higher proportion of hindquarter (55.3 vs. 54.3%). As for the carcass composition, no significant inter-breed differences were found in weights and proportions of shanks, meat trimmings, separable fat, bones, round, l
Název v anglickém jazyce
A comprison of carcass proportions in Czech Pied and Monbeliarde bulls with a high carcass weight
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to compare the carcass composition of 20 Montbeliarde bulls (M) and 20 Czech Pied bulls (C). The carcass weight of the animals in one group varied minimally and was about 380 kg. The Montbeliarde bulls showed a higher growthrate, expressed by a significantly lower (P < 0.01) age at slaughter (562.6 vs. 626 days) while the live weight (682.9 vs. 690.6 kg) and carcass weight (380.4 vs. 382.6 kg) were comparable, which resulted in a significantly higher (P < 0.01) daily weight gain (1.142 vs. 1.045 kg) and net weight gain (0.676 vs. 0.615 kg). The Montbeliarde bulls showed a greater (P < 0.05) height at rump (144.0 vs. 140.2 cm), worse carcass conformation according to SEUROP (3.24 vs. 2.84), lower proportion of forequarter(44.7 vs. 45.7%) and higher proportion of hindquarter (55.3 vs. 54.3%). As for the carcass composition, no significant inter-breed differences were found in weights and proportions of shanks, meat trimmings, separable fat, bones, round, l
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
109-115
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—