Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00004719" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00004719 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce. Objektem sledování bylo 10 telat-býčků Holštýnského plemene. Telata byla ustájena a vykrmována za stejných podmínek na bázi jadrné starterové směsi apřídavku 1l mléka ráno a 1l mléka večer. Živá hmotnost telat před porážkou a hmotnost jatečně opracovaného těla (JOT) byla v průměru 184,3 kg a 97,9 kg. Při hodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce byly nalezeny statisticky průkazné (P<0,05) korelace mezi věkem telat před porážkou (r=0,72), živou hmotností (r=0,74) a množstvím myoglobinu v v mase. Vysoce průkazná (P<0,01) korelace byla nalezena pro hmotnost JOT (r=0,79). Při porovnání ukazatelů hodnotících barvu byly nevyšší hodnoty závislostí nalezeny u množství myoglobinu v mase a hodnoty L* zjištěným spektrofotometrem Konica Minolta CM-2600d.
Název v anglickém jazyce
EVALUATION OF CHOSEN FACTORS ON THE COLOR OF VEAL MEAT 48 H AFTER SLAUGHTER
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate chosen factors applied on the color of veal meat 48 hours after slaughter. Meat samples from the longissimus dorsi muscle, part thoracis, of ten Holstein bulls-calves were used in our experiment. Carcass weight in average was 97,9 kg and calves were 113-154 days old. Average pH of meat 1 hour p.m. was 6,82 and 24 hour p.m. was 5,68. As a factors influencing veal color were chosen age, body weight before slaughter, weight of carcass, pH value at 48 h after slaughterand concentration of glucose immediately after slaughter. Color was indicated by L*, a* and b* values, reflectance at wavelenght 525 nm and amount of myoglobin. The relations between chosen factors and color were found highest for age (r=0,72; P<0,05), body weight before slaughter(r=0,74; P<0,05), weight of carcass and amount of myoglobin(r=0,79; P<0,01).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VII.konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
80-7305-527-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—