Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00004719" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00004719 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 h po porážce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce. Objektem sledování bylo 10 telat-býčků Holštýnského plemene. Telata byla ustájena a vykrmována za stejných podmínek na bázi jadrné starterové směsi apřídavku 1l mléka ráno a 1l mléka večer. Živá hmotnost telat před porážkou a hmotnost jatečně opracovaného těla (JOT) byla v průměru 184,3 kg a 97,9 kg. Při hodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce byly nalezeny statisticky průkazné (P<0,05) korelace mezi věkem telat před porážkou (r=0,72), živou hmotností (r=0,74) a množstvím myoglobinu v v mase. Vysoce průkazná (P<0,01) korelace byla nalezena pro hmotnost JOT (r=0,79). Při porovnání ukazatelů hodnotících barvu byly nevyšší hodnoty závislostí nalezeny u množství myoglobinu v mase a hodnoty L* zjištěným spektrofotometrem Konica Minolta CM-2600d.

  • Název v anglickém jazyce

    EVALUATION OF CHOSEN FACTORS ON THE COLOR OF VEAL MEAT 48 H AFTER SLAUGHTER

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate chosen factors applied on the color of veal meat 48 hours after slaughter. Meat samples from the longissimus dorsi muscle, part thoracis, of ten Holstein bulls-calves were used in our experiment. Carcass weight in average was 97,9 kg and calves were 113-154 days old. Average pH of meat 1 hour p.m. was 6,82 and 24 hour p.m. was 5,68. As a factors influencing veal color were chosen age, body weight before slaughter, weight of carcass, pH value at 48 h after slaughterand concentration of glucose immediately after slaughter. Color was indicated by L*, a* and b* values, reflectance at wavelenght 525 nm and amount of myoglobin. The relations between chosen factors and color were found highest for age (r=0,72; P<0,05), body weight before slaughter(r=0,74; P<0,05), weight of carcass and amount of myoglobin(r=0,79; P<0,01).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VII.konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    80-7305-527-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku