Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108180" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108180 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Barva masa je prvním senzorickým znakem, kterým maso upoutává zájem zákazníka. Cílem této práce bylo zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu 48 hodin po porážce. Těmito sledovanými vlivy byly: věk telete, živá hmotnost, hmotnostjatečně upraveného těla a pH 48 h post mortem (p.m.). Objektem sledování bylo 10 býčků Holštýnského plemene. Hmotnost jatečně upraveného těla (JUT) kolísala v rozmezí 133 kg a 162 kg. Při hodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce byl nalezen statisticky vysoce průkazný (P<0,01) vztah mezi věkem býčků před porážkou (r= 0,81) a světlostí masa, dále průkazné korelace (P<0,05) mezi živou hmotností (r=-0,71), hmotností JUT (r= 0,69), hodnotou pH 48 (r=-0,65) a světlostímasa. Z výše uvedeného je patrné, že chovatel je schopen v určitém rozsahu regulovat barvu masa u mladých býčků.

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of the chosen factors affecting the color of young beef meat

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study wast to analyse chosen factors (age, body weight, carcass weight, and pH 48) that affecting the meat color of young--bulls meat 48 hours after slaughter. Meat samples from the MLLT muscle of ten Holstein young--bulls were used in our experiment. The highest corelations between chosen factors and color--lightness were found for age (r= 0,81; P<0,01), body weight (r= 0,71; P<0,05), weight of carcass (r= 0,69; P<0,05) and for pH 48 (r= 0,65; P<0,05).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Den masa 2007

  • ISBN

    978-80-213-1645-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    88-91

  • Název nakladatele

    ČZU Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    ČZU Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku