Analýza vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108180" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108180 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Barva masa je prvním senzorickým znakem, kterým maso upoutává zájem zákazníka. Cílem této práce bylo zhodnocení vybraných vlivů působících na barvu masa mladého skotu 48 hodin po porážce. Těmito sledovanými vlivy byly: věk telete, živá hmotnost, hmotnostjatečně upraveného těla a pH 48 h post mortem (p.m.). Objektem sledování bylo 10 býčků Holštýnského plemene. Hmotnost jatečně upraveného těla (JUT) kolísala v rozmezí 133 kg a 162 kg. Při hodnocení vybraných vlivů působících na barvu telecího masa 48 hodin po porážce byl nalezen statisticky vysoce průkazný (P<0,01) vztah mezi věkem býčků před porážkou (r= 0,81) a světlostí masa, dále průkazné korelace (P<0,05) mezi živou hmotností (r=-0,71), hmotností JUT (r= 0,69), hodnotou pH 48 (r=-0,65) a světlostímasa. Z výše uvedeného je patrné, že chovatel je schopen v určitém rozsahu regulovat barvu masa u mladých býčků.
Název v anglickém jazyce
Analysis of the chosen factors affecting the color of young beef meat
Popis výsledku anglicky
The aim of this study wast to analyse chosen factors (age, body weight, carcass weight, and pH 48) that affecting the meat color of young--bulls meat 48 hours after slaughter. Meat samples from the MLLT muscle of ten Holstein young--bulls were used in our experiment. The highest corelations between chosen factors and color--lightness were found for age (r= 0,81; P<0,01), body weight (r= 0,71; P<0,05), weight of carcass (r= 0,69; P<0,05) and for pH 48 (r= 0,65; P<0,05).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Den masa 2007
ISBN
978-80-213-1645-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
88-91
Název nakladatele
ČZU Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU Praha
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—