Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nové linie jarního ječmene s vyšším obsahem neškrobových polysacharidů pro pekařské účely

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00095013" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00095013 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    New lines of spring barley with a higher content of non-starch polysaccharides for baking use

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakery products from a wide range of crops from traditional cereals (wheat, rye, oats) to products from maize, potatoes and alternative raw materials such as buckwheat or amaranth are represented on the Czech market. We selected barley, the crop whose product is used in food industry mainly in the form of pearls and flakes. Barley belongs to the oldest crops in the world and in Central Europe it was already grown in the 5th and 4th millennium B.C. Barley grain is appreciated for the content of nutritiously valuable substances (beta-glucans, dietary fiber, vitamins) and it was proved that that barley diet is efficient in prevention of cardiovascular diseases, in diabetes treatment or lowering cholesterol level in blood. Of the studied set of twenty varieties and lines in which contents of beta-glucans (3.65 -- 7.47 %) and arabinoxylans (4.51 --8.39 %) were established, we selected two lines for the production of bakery products: Kompakt x Wabet (Fig. 1b) with beta-glucan and arabinoxyla

  • Název v anglickém jazyce

    New lines of spring barley with a higher content of non-starch polysaccharides for baking use

  • Popis výsledku anglicky

    Bakery products from a wide range of crops from traditional cereals (wheat, rye, oats) to products from maize, potatoes and alternative raw materials such as buckwheat or amaranth are represented on the Czech market. We selected barley, the crop whose product is used in food industry mainly in the form of pearls and flakes. Barley belongs to the oldest crops in the world and in Central Europe it was already grown in the 5th and 4th millennium B.C. Barley grain is appreciated for the content of nutritiously valuable substances (beta-glucans, dietary fiber, vitamins) and it was proved that that barley diet is efficient in prevention of cardiovascular diseases, in diabetes treatment or lowering cholesterol level in blood. Of the studied set of twenty varieties and lines in which contents of beta-glucans (3.65 -- 7.47 %) and arabinoxylans (4.51 --8.39 %) were established, we selected two lines for the production of bakery products: Kompakt x Wabet (Fig. 1b) with beta-glucan and arabinoxyla

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2006 - Health Ingredients Metabolism Analysis

  • ISBN

    80-7194-855-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    132-133

  • Název nakladatele

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Univerzita Pardubice

  • Datum konání akce

    10. 9. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku