Nové linie jarního ječmene s vyšším obsahem neškrobových polysacharidů pro pekařské účely
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00095013" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00095013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
New lines of spring barley with a higher content of non-starch polysaccharides for baking use
Popis výsledku v původním jazyce
Bakery products from a wide range of crops from traditional cereals (wheat, rye, oats) to products from maize, potatoes and alternative raw materials such as buckwheat or amaranth are represented on the Czech market. We selected barley, the crop whose product is used in food industry mainly in the form of pearls and flakes. Barley belongs to the oldest crops in the world and in Central Europe it was already grown in the 5th and 4th millennium B.C. Barley grain is appreciated for the content of nutritiously valuable substances (beta-glucans, dietary fiber, vitamins) and it was proved that that barley diet is efficient in prevention of cardiovascular diseases, in diabetes treatment or lowering cholesterol level in blood. Of the studied set of twenty varieties and lines in which contents of beta-glucans (3.65 -- 7.47 %) and arabinoxylans (4.51 --8.39 %) were established, we selected two lines for the production of bakery products: Kompakt x Wabet (Fig. 1b) with beta-glucan and arabinoxyla
Název v anglickém jazyce
New lines of spring barley with a higher content of non-starch polysaccharides for baking use
Popis výsledku anglicky
Bakery products from a wide range of crops from traditional cereals (wheat, rye, oats) to products from maize, potatoes and alternative raw materials such as buckwheat or amaranth are represented on the Czech market. We selected barley, the crop whose product is used in food industry mainly in the form of pearls and flakes. Barley belongs to the oldest crops in the world and in Central Europe it was already grown in the 5th and 4th millennium B.C. Barley grain is appreciated for the content of nutritiously valuable substances (beta-glucans, dietary fiber, vitamins) and it was proved that that barley diet is efficient in prevention of cardiovascular diseases, in diabetes treatment or lowering cholesterol level in blood. Of the studied set of twenty varieties and lines in which contents of beta-glucans (3.65 -- 7.47 %) and arabinoxylans (4.51 --8.39 %) were established, we selected two lines for the production of bakery products: Kompakt x Wabet (Fig. 1b) with beta-glucan and arabinoxyla
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamins 2006 - Health Ingredients Metabolism Analysis
ISBN
80-7194-855-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
132-133
Název nakladatele
—
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Univerzita Pardubice
Datum konání akce
10. 9. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—