Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00098941" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00098941 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/06:#0000169 RIV/46904841:_____/06:#0000169
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití
Popis výsledku v původním jazyce
Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské a další směry využití souvisí mimo jiné se zastoupením a strukturou sacharidů v zrně. Změny v poměru dvou základních polymerů škrobu -- amylózy a amylopektinu rezultují v odlišné fyzikálně-chemické vlastnosti škrobu a diferencované možnosti technologického použití zrna. Zahraniční odrůdy s nízkým obsahem amylózy (tzv. "waxy" ječmeny) se v našich pěstebních podmínkách vyznačují mnohými hospodářsky nepříznivými vlastnostmi (nízká produktivita, náchylnost k poléhání a houbovým chorobám, aj.). Tvorbu nových materiálů ječmene s waxy charakterem endospermu urychluje využití molekulárních markerů (inzerčně-deleční polymorfismus ve Waxy lokusu, stanovený pomocí PCR), detekujících mutantní změny v expresi klíčovéhoenzymu škrobového metabolismu - granule-bound starch synthase I (GBSS I). Nakřížením odlišných donorů genu waxy a produktivních rodičovských odrůd je indukována variabilita ve výnosu zrna i dalších morfologických a biologických znacích,
Název v anglickém jazyce
Breeding of barley for specific food use
Popis výsledku anglicky
Breeding barley for specific food and other use directions depends, among others, on saccharide proportion and structure in grain. Changes in the ratio of the two basic starch polymers, amylose and amylopectin, result in distinct physico-chemical properties of starch and differentiated possibilities of grain technological use. Under our growing conditions, foreign low-amylose varieties (so-called waxy) exhibit a number of adverse agronomic traits (low productivity, susceptibility to lodging and leaf diseases, and others). The development of new barley materials with a waxy character of endosperm is accelerated using molecular markers (insertion/deletion polymorphism at the Waxy locus by means of PCR), which detect mutant changes in expression of a keyenzyme of starch metabolism, granule-bound starch synthase I (GBSS I). Crosses of different donors possessing the waxy gene induce variability in both grain yield and other morphological and biological traits that can be further used in t
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
ISBN
80-86908-03-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
249-255
Název nakladatele
Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—