Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00098941" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00098941 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/06:#0000169 RIV/46904841:_____/06:#0000169

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské využití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Šlechtění ječmene pro specifické potravinářské a další směry využití souvisí mimo jiné se zastoupením a strukturou sacharidů v zrně. Změny v poměru dvou základních polymerů škrobu -- amylózy a amylopektinu rezultují v odlišné fyzikálně-chemické vlastnosti škrobu a diferencované možnosti technologického použití zrna. Zahraniční odrůdy s nízkým obsahem amylózy (tzv. "waxy" ječmeny) se v našich pěstebních podmínkách vyznačují mnohými hospodářsky nepříznivými vlastnostmi (nízká produktivita, náchylnost k poléhání a houbovým chorobám, aj.). Tvorbu nových materiálů ječmene s waxy charakterem endospermu urychluje využití molekulárních markerů (inzerčně-deleční polymorfismus ve Waxy lokusu, stanovený pomocí PCR), detekujících mutantní změny v expresi klíčovéhoenzymu škrobového metabolismu - granule-bound starch synthase I (GBSS I). Nakřížením odlišných donorů genu waxy a produktivních rodičovských odrůd je indukována variabilita ve výnosu zrna i dalších morfologických a biologických znacích,

  • Název v anglickém jazyce

    Breeding of barley for specific food use

  • Popis výsledku anglicky

    Breeding barley for specific food and other use directions depends, among others, on saccharide proportion and structure in grain. Changes in the ratio of the two basic starch polymers, amylose and amylopectin, result in distinct physico-chemical properties of starch and differentiated possibilities of grain technological use. Under our growing conditions, foreign low-amylose varieties (so-called waxy) exhibit a number of adverse agronomic traits (low productivity, susceptibility to lodging and leaf diseases, and others). The development of new barley materials with a waxy character of endosperm is accelerated using molecular markers (insertion/deletion polymorphism at the Waxy locus by means of PCR), which detect mutant changes in expression of a keyenzyme of starch metabolism, granule-bound starch synthase I (GBSS I). Crosses of different donors possessing the waxy gene induce variability in both grain yield and other morphological and biological traits that can be further used in t

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin

  • ISBN

    80-86908-03-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    249-255

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku