Zhodnocení vlivu ranního a večerního nádoje na vybrané parametry kravského mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114080" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114080 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení vlivu ranního a večerního nádoje na vybrané parametry kravského mléka
Popis výsledku v původním jazyce
S cílem zhodnotit vliv ranního večerního dojení na vybrané mléčné parametry bylo analyzováno mléko z ranního a večerního dojení od krav holštýnského plemene skotu na první laktaci chovaných na ŠZP Žabčice. Stanovovali jsme nádoj (kg), produkci bílkovin (kg), produkci tuku (kg), obsah bílkovin (%), obsah tuku (%), počet somatických buněk (tis./1 ml), , titrační kyselost (SH), syřitelnost (s) a kvalitu sýřeniny. Zjistili jsme vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi ranním (15,7 kg) a večerním (13,8 kg) nádojem, ranní (0,51 kg) a večerní (0,45 kg) produkcí bílkovin a ranním (3,95 %) a večerním (4,41 %) obsahem tuku. Mezi ranními a večerními hodnotami u ostatních ukazatelů byly rozdíly statisticky neprůkazné.
Název v anglickém jazyce
The evaluation of influence of morning and evening milking on the selected milk parametrs
Popis výsledku anglicky
The aim of this experiment was evaluated the influence of morning and evening milking on the selected milk parameters. The samples of milk from the Holstein cows on the first lactation were analyzed. The milk yield (kg), the protein yield (kg), the fat yield (kg), the protein content (%), the fat content (%), somatic cell count (1000/ml), titratable acidity (SH), rennet coagulation time (s) and quality of curd (class) were determinated. There were found high significant differences (P<0.01) between morning milk yield (15.7 kg) and evening milk yield (13.8 kg), between morning protein yield (0.51 kg) and evening protein yield (0.45 kg) and between morning fat content (3.95 %) and evening fat content (4.41 %). There were no significant differences between morning and evening values of the rest parametrers.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
II. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účast'ou pri prílezitosti 1. ročníka Vel'trhu VEDA - VZDELÁVANIE - PRAX a Europskeho týždňa vedy
ISBN
978-80-8069-959-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
145-148
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodarská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—