Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vlivy působící na obsah beta-glukanů při šlechtění jarního ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124129" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124129 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/08:#0000442

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes Caused by Genotype and Environmental Conditions in Beta-Glucan Content of Spring Barley for Dietetically Beneficial Human Nutrition

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Over the five-year period (2000-2004), a significantly higher beta-glucan content was detected in the waxy varieties Washonubet, Wabet, and Wanubet (6.8-7.6 %) and lines formed by crossing these varieties with malting varieties (5.8-7.1 %). Conversely, the non-waxy hulled malting-type varieties Kompakt (4.0 %) and Krona (4.3 %) had significantly lower contents of beta-glucan. The observations also showed that concentrations of beta-glucans in 2000-2004 were significantly affected not only by varieties,but also environmental conditions in the growing periods and interactions of these two factors. Higher precipitation during the flowering time and grain filling period and lower temperatures during the flowering time in 2002 had negative effects on concentration of beta-glucans. Conversely, drier and warmer weather in 2003 enhanced the content of beta-glucans. The results show that it is possible to increase the content of beta-glucan in spring barley grain by implementing selective bree

  • Název v anglickém jazyce

    Changes Caused by Genotype and Environmental Conditions in Beta-Glucan Content of Spring Barley for Dietetically Beneficial Human Nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    Over the five-year period (2000-2004), a significantly higher beta-glucan content was detected in the waxy varieties Washonubet, Wabet, and Wanubet (6.8-7.6 %) and lines formed by crossing these varieties with malting varieties (5.8-7.1 %). Conversely, the non-waxy hulled malting-type varieties Kompakt (4.0 %) and Krona (4.3 %) had significantly lower contents of beta-glucan. The observations also showed that concentrations of beta-glucans in 2000-2004 were significantly affected not only by varieties,but also environmental conditions in the growing periods and interactions of these two factors. Higher precipitation during the flowering time and grain filling period and lower temperatures during the flowering time in 2002 had negative effects on concentration of beta-glucans. Conversely, drier and warmer weather in 2003 enhanced the content of beta-glucans. The results show that it is possible to increase the content of beta-glucan in spring barley grain by implementing selective bree

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant Foods for Human Nutrition

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus