Vlivy působící na obsah beta-glukanů při šlechtění jarního ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124129" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124129 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/08:#0000442
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes Caused by Genotype and Environmental Conditions in Beta-Glucan Content of Spring Barley for Dietetically Beneficial Human Nutrition
Popis výsledku v původním jazyce
Over the five-year period (2000-2004), a significantly higher beta-glucan content was detected in the waxy varieties Washonubet, Wabet, and Wanubet (6.8-7.6 %) and lines formed by crossing these varieties with malting varieties (5.8-7.1 %). Conversely, the non-waxy hulled malting-type varieties Kompakt (4.0 %) and Krona (4.3 %) had significantly lower contents of beta-glucan. The observations also showed that concentrations of beta-glucans in 2000-2004 were significantly affected not only by varieties,but also environmental conditions in the growing periods and interactions of these two factors. Higher precipitation during the flowering time and grain filling period and lower temperatures during the flowering time in 2002 had negative effects on concentration of beta-glucans. Conversely, drier and warmer weather in 2003 enhanced the content of beta-glucans. The results show that it is possible to increase the content of beta-glucan in spring barley grain by implementing selective bree
Název v anglickém jazyce
Changes Caused by Genotype and Environmental Conditions in Beta-Glucan Content of Spring Barley for Dietetically Beneficial Human Nutrition
Popis výsledku anglicky
Over the five-year period (2000-2004), a significantly higher beta-glucan content was detected in the waxy varieties Washonubet, Wabet, and Wanubet (6.8-7.6 %) and lines formed by crossing these varieties with malting varieties (5.8-7.1 %). Conversely, the non-waxy hulled malting-type varieties Kompakt (4.0 %) and Krona (4.3 %) had significantly lower contents of beta-glucan. The observations also showed that concentrations of beta-glucans in 2000-2004 were significantly affected not only by varieties,but also environmental conditions in the growing periods and interactions of these two factors. Higher precipitation during the flowering time and grain filling period and lower temperatures during the flowering time in 2002 had negative effects on concentration of beta-glucans. Conversely, drier and warmer weather in 2003 enhanced the content of beta-glucans. The results show that it is possible to increase the content of beta-glucan in spring barley grain by implementing selective bree
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant Foods for Human Nutrition
ISSN
—
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—