Vliv přídavku chemických aditiv na fermentační proces siláže z lupiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00124541" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00124541 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of supplementation of chemical preservative of fermentation process of lupine silage
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was evaluate effect of supplementation of a chemical preservative (mixture of organic acids) on the quality and nutritive value of lupine silage as compared with untreated ones. The best quality of fermentation process and nutritivevalue was found in silages supplemnted with 6 l/ha of acid mixtures and the showed not only a better content of net energy (NEL) and CP but also a significantly higher ethanol content, a more favourable RDP content and a higher starch content than the control. The supplement of preservatives resulted in increased DM content in stored silage, increased escape of silage effluents and in the inhibition of acetic acid formation. In chemically trated silages (3 l/t), the level of lactic acid and total acidsper kilogram of dry matter was found to increase while the level of pH, formol titration acidity (TA), titration acidity of water extract (AWE) and content of NH3 and acetic acid decreased. The results indicate that the lupine silage, wh
Název v anglickém jazyce
Effect of supplementation of chemical preservative of fermentation process of lupine silage
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was evaluate effect of supplementation of a chemical preservative (mixture of organic acids) on the quality and nutritive value of lupine silage as compared with untreated ones. The best quality of fermentation process and nutritivevalue was found in silages supplemnted with 6 l/ha of acid mixtures and the showed not only a better content of net energy (NEL) and CP but also a significantly higher ethanol content, a more favourable RDP content and a higher starch content than the control. The supplement of preservatives resulted in increased DM content in stored silage, increased escape of silage effluents and in the inhibition of acetic acid formation. In chemically trated silages (3 l/t), the level of lactic acid and total acidsper kilogram of dry matter was found to increase while the level of pH, formol titration acidity (TA), titration acidity of water extract (AWE) and content of NH3 and acetic acid decreased. The results indicate that the lupine silage, wh
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of farm animal science : vedecké práce Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre = scientific journal Research Institute of Animal Production Nitra : J. Farm. Anim. Sci
ISSN
1335-3683
e-ISSN
—
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—