Vliv přídavku chemického konzervačního přípravku na kvalitu siláží lupiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00125149" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00125149 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku chemického konzervačního přípravku na kvalitu siláží lupiny
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit vliv přídavku chemického prostředku na bázi organických kyselin na kvalitu fermentačního procesu modelových siláží lupiny žluté, sklízené ve stadiu voskové zralosti a porovnání s neošetřenou kontrolní siláží. Konzervační silážníprostředek byl aplikován v diferencované dávce 3 a 6 l/t hmoty. Přídavek chemického prostředku vedl v modelovém pokusu ke statisticky významnému (P<0,01) snížení hodnoty pH, množství kyseliny octové, titrační kyselosti, amoniaku a sumy všech kvasných kyselin, za současného rozšíření poměru mezi KM a KO. V pokusných modelových silážích nebyla zjištěna redukce tvorby etanolu, ve srovnání s kontrolní siláží. Hodnota pH u pokusných siláží byla významně nižší (P<0,01) než u kontrolní siláže. V pokusných silážích lupiny byl zjištěn při dávce konzervantu 3 l/t příznivý efekt na produkci kyseliny mléčné a celkového obsahu kvasných kyselin. V těchto silážích byl významně vyšší (P<0,01) nejen celkový obsah kvasných kyselin, ale také kyseliny mlé
Název v anglickém jazyce
The effect of different chemical preservative supplementation on the lupin silage quality
Popis výsledku anglicky
The objective of the work was to assess the effect of the chemical additive based on organic acids on the quality of the fermentation process in model silages prepared of yellow lupin harvested at the stage of wax ripeness and to make a comparison with untreated control silage. The silage preservative was applied at a differentiated dose of 3 and 6 litres per ton of biomass. In the model experiment, the addition of the chemical agent led to a statistically significant (P<0.01) decrease of pH value, amount of acetic acid, titrable acidity, ammonia and the sum of all fermentation acids at a simultaneous extension of the KM:KO ratio. As compared with the control silage, no reduction in the production of ethanol was observed in the experimental model silages. The pH value of experimental silages was significantly lower (P<0.01) than in the control silage. In the experimental lupin silages, a favourable effect was observed with the preservative dose of 3 litres per ton on the production of
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—