Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení zralosti sýrů pomocí akustických metod

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00130478" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00130478 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Acoustic method of the cheese ripening evaluation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study is focused on assessment the suitability of using the acoustic impulse-response technique to evaluate Edam cheese texture and maturity. Two types of Edam cheese have been used (30 % and 45 % fat content). Cheese blocks were hit with an impact bar, which was dropped from the hight of 200 mm. The acoustic response at the eight points on the cheese surface was recorded. The response signals (surface displacement and surface velocities) were detected by the laser-vibrometers. The time history of the impact force has been also recorded. The acoustic analysis showed that most of the parameters calculated from the spectrum increased in line with the curing time of cheese, as found with the textural parameters. As a consequence, it appears that the change in the acoustic parameters during maturation could constitute a way to monitor the process. The simulation of the process has been performed using the LS DYNA 3D finite element code. The numerical results show reasonable agreement w

  • Název v anglickém jazyce

    Acoustic method of the cheese ripening evaluation

  • Popis výsledku anglicky

    The study is focused on assessment the suitability of using the acoustic impulse-response technique to evaluate Edam cheese texture and maturity. Two types of Edam cheese have been used (30 % and 45 % fat content). Cheese blocks were hit with an impact bar, which was dropped from the hight of 200 mm. The acoustic response at the eight points on the cheese surface was recorded. The response signals (surface displacement and surface velocities) were detected by the laser-vibrometers. The time history of the impact force has been also recorded. The acoustic analysis showed that most of the parameters calculated from the spectrum increased in line with the curing time of cheese, as found with the textural parameters. As a consequence, it appears that the change in the acoustic parameters during maturation could constitute a way to monitor the process. The simulation of the process has been performed using the LS DYNA 3D finite element code. The numerical results show reasonable agreement w

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    BI - Akustika a kmity

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    25-th Danubia-Adria Symposium

  • ISBN

    978-80-01-04162-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Czech Technical Unuversity in Prague

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    1. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku