Stanovení zralosti sýrů pomocí sledování akustické odezvy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00136890" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00136890 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Acoustics method of the cheese ripening evaluation
Popis výsledku v původním jazyce
The paper is focused on the study of the feasibility of using the acoustic impulse-response technique to evaluate Edam cheese texture and maturity. Cheese blocks were hit with an impact bar and the acoustic response at the eight points on the cheese surface was recorded. The response signals (impact force, surface displacement and surface velocities) were detected by the laservibrometers. In connection with the results of the classical compression tests performed on the tested cheeses the constitutive equation of the cheese behaviour has been designed. This equation has been used in the numerical simulation of the cheese block response. This simulation has been performed using of the LS DYNA 3D finite element code. The numerical results show reasonableagreement with experimental ones.
Název v anglickém jazyce
Acoustics method of the cheese ripening evaluation
Popis výsledku anglicky
The paper is focused on the study of the feasibility of using the acoustic impulse-response technique to evaluate Edam cheese texture and maturity. Cheese blocks were hit with an impact bar and the acoustic response at the eight points on the cheese surface was recorded. The response signals (impact force, surface displacement and surface velocities) were detected by the laservibrometers. In connection with the results of the classical compression tests performed on the tested cheeses the constitutive equation of the cheese behaviour has been designed. This equation has been used in the numerical simulation of the cheese block response. This simulation has been performed using of the LS DYNA 3D finite element code. The numerical results show reasonableagreement with experimental ones.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IAA201990701" target="_blank" >IAA201990701: Chování vybraných zemědělských produktů při rázovém zatěžování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of food physics
ISSN
1416-2083
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—