Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv kategorie skotu na jakostní parametry jatečně upraveného těla

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00132639" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00132639 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv kategorie skotu na jakostní parametry jatečně upraveného těla

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci byla hodnocena kvalita jatečně upravených těl skotu prostřednictvím morfometrických analýz a disekce pravé poloviny jatečně upraveného těla. K analýzám byl použit soubor 379 kusů skotu z kategorie býci (196 ks), jalovice (83 ks), voli (39 ks) a krávy (61 ks). V délkových a hloubkových rozměrech jatečně upraveného těla skotu byla nejlépe hodnocena jatečná těla krav. Největší zmasilost kýty byla prokázána u jatečných těl volů, naopak nejmenší osvalení kýty bylo u jalovic. Při disekci jatečně upraveného těla byl prokázán nejvyšší podíl masa na jatečných tělech býků, kde byl určen nejnižší podíl kostí a oddělitelného tuku. Nejmenší podíl masa na jatečném těle byl zjištěn u jalovic, u kterých bylo získáno největší množství oddělitelného loje. Při kvalitativním hodnocení získaného masa byl stanoven nejvyšší podíl masa I. jakosti u jatečně upravených těl jalovic. U této kategorie jatečného skotu byl zjištěn nejnižší podíl masa výrobního. Nejvyšší podíl masa získaného z jatečných těl b

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of cattle categories on carcasses quality parameters

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of the study was the evaluation of the quality of carcasses of bulls (n=196), heifers (n=83), steers (n=39) and cows (n=61) by morphometric analysis and cutting of right parts of carcasses. All categories under study were bred on the farm inMoravia and East Bohemia. Statistically highly significant differences (p < 0.01) were found between length and low-level size of body of all categories under study. The best meatiness of rump was found in steers. Girth spiral round in steers was 173 cm. The highest share of meat was found in bulls (77%). On the other hand in this category was found the lowest share of bone (21.8 %). The highest share of meat of the first quality was found in heifers (30.2 %). The shares of meat of heifers and steers were comparable and ranged between 76.0 and 75.8%. The share of bones in steers was 22.7%. In fine it is possible to state that the cows have comparable share of meat to bulls, however on the other hand the cows meat have the worse nutriti

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06107" target="_blank" >2B06107: Standardizace hodnocení jatečných těl skotu aparativními metodami v systému SEUROP.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus