Mikrobiologické a senzorické vlastnosti jogurtů a jejich změny po uplynutí doby minimální trvanlivosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00146625" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00146625 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologické a senzorické vlastnosti jogurtů a jejich změny po uplynutí doby minimální trvanlivosti
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo na základě mikrobiologických a senzorických parametrů posoudit v průběhu doby trvanlivosti kvalitu vybraných bílých jogurtů. Vzorky jogurtů pro mikrobiologické a senzorické hodnocení byly dodány mlékárnou Olma, a.s. Olomouc. Vybrané bíléjogurty Revital Active (s přídavkem probiotické kultury Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus rhamnosus), Klasik, Bio jogurt Via Natur, Silueta light (0,1% tuku, bez cukru) a Florian byly hodnoceny na základě zvolených parametrův čerstvém stavu a po uplynutí doby spotřeby. Ve vzorcích jogurtů byly stanovovány tyto skupiny mikroorganismů: Celkový počet mikroorganismů (CPM) na PCA agaru se sušeným mlékem (Biokar Diagnostics, France) při 30 °C za 72 hod., bakterie mléčného kysánína MRS agaru (Biokar Diagnostics, France) při 37 °C za 72 hod., plísně a kvasinky na agaru s kvasničným extraktem, glukózou a chloramfenikolem při 25 °C za 72 - 120 hod. (Biokar Diagnostics, France), koliformní bakterie na VRBL agaru (Bi
Název v anglickém jazyce
The microbiological and sensory qualities of yoghurts and their changes during of "best before" date.
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was determined of microbial and sensory quality of selected white yoghurts in the course of their shelf-life. The samples of yoghurts were produced in dairy Olma, joint-stock company Olomouc. The selected white yoghurts Revital Active(in addition of probiotic culture composed of Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus rhamnosus), Klasik, Bio yoghurt Via Natur, Silueta light (0,1% fat, sugarless) and Florian were assessed in fresh condition and after an expiration date. These group of microorganisms have been checked in the samples of yoghurts: Total microorganisms counts on PCA with skimmed milk (Biokar Diagnostics, France) at 30°C after 72hours, lactic acid bacteria on MRS Agar moulds at 37°C after 72hours, yeasts on agar with leaven extract, glucose and chloramphenicol at 25 °C after 72 - 120 hours (Biokar Diagnostics, France), coliform bacteria on VRBL Agar (Biokar Diagnostics, France) at 37 °C after 24 hours. The colonies of microorgani
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
167-176
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—