Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiologické a senzorické vlastnosti jogurtů a jejich změny po uplynutí doby minimální trvanlivosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00146625" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00146625 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiologické a senzorické vlastnosti jogurtů a jejich změny po uplynutí doby minimální trvanlivosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo na základě mikrobiologických a senzorických parametrů posoudit v průběhu doby trvanlivosti kvalitu vybraných bílých jogurtů. Vzorky jogurtů pro mikrobiologické a senzorické hodnocení byly dodány mlékárnou Olma, a.s. Olomouc. Vybrané bíléjogurty Revital Active (s přídavkem probiotické kultury Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus rhamnosus), Klasik, Bio jogurt Via Natur, Silueta light (0,1% tuku, bez cukru) a Florian byly hodnoceny na základě zvolených parametrův čerstvém stavu a po uplynutí doby spotřeby. Ve vzorcích jogurtů byly stanovovány tyto skupiny mikroorganismů: Celkový počet mikroorganismů (CPM) na PCA agaru se sušeným mlékem (Biokar Diagnostics, France) při 30 °C za 72 hod., bakterie mléčného kysánína MRS agaru (Biokar Diagnostics, France) při 37 °C za 72 hod., plísně a kvasinky na agaru s kvasničným extraktem, glukózou a chloramfenikolem při 25 °C za 72 - 120 hod. (Biokar Diagnostics, France), koliformní bakterie na VRBL agaru (Bi

  • Název v anglickém jazyce

    The microbiological and sensory qualities of yoghurts and their changes during of "best before" date.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work was determined of microbial and sensory quality of selected white yoghurts in the course of their shelf-life. The samples of yoghurts were produced in dairy Olma, joint-stock company Olomouc. The selected white yoghurts Revital Active(in addition of probiotic culture composed of Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus rhamnosus), Klasik, Bio yoghurt Via Natur, Silueta light (0,1% fat, sugarless) and Florian were assessed in fresh condition and after an expiration date. These group of microorganisms have been checked in the samples of yoghurts: Total microorganisms counts on PCA with skimmed milk (Biokar Diagnostics, France) at 30°C after 72hours, lactic acid bacteria on MRS Agar moulds at 37°C after 72hours, yeasts on agar with leaven extract, glucose and chloramphenicol at 25 °C after 72 - 120 hours (Biokar Diagnostics, France), coliform bacteria on VRBL Agar (Biokar Diagnostics, France) at 37 °C after 24 hours. The colonies of microorgani

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    167-176

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus