Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00190340" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00190340 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo ověřit reálné vzorky probiotických a synbiotických bílých jogurtů na zastoupení a deklarované počty (KTJ/g) probiotických mikroorganismů. Analýza probíhala po celou dobu trvanlivosti výrobků (28 dní). V průběhu pokusu byly vzorky jogurtů skladovány při 4 °C a odebírány ve dnech (0, 7, 14, 21, 26 a 28). Ke stanovení sledovaných probiotických mikroorganismů byla použita selektivní živná půda MRS s přídavkem antibiotika clindamycin hydrochloride pro druh Lactobacillus acidophilus (anaerobní kultivace při 37 °C po dobu 72 hodin) a půda BSM pro stanovení rodu Bifidobacterium (anaerobní kultivace při 42 °C po dobu 5 dnů). Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že výrobek s přídavkem prebiotika (inulinu) měl na růst a délku životaschopnosti probiotických mikroorganismů (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) příznivější vliv než výrobek probiotický.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of storage on the growth of probiotic cultures in yogurt

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of this experiment was verify the real samples of probiotics and synbiotic microorganisms in white yogurts for presence and declared numbers (CFU/g) of probiotics microorganisms. Analysis were conducted throughout the shelf life of products (28 days). Samples of yogurts were stored at 4 °C and collected at days (0, 7, 14, 21, 26 and 28) during of experiment. For determine the of observed probiotics microorganisms was used selective agar MRS with addition of antibiotic clindamycin hydrochloride for the species Lactobacillus acidophilus (37 °C/72 h anaerobic) BSM agar for the genus Bifidobacterium (42 °C/5 days anaerobic). From the results could be observed that the yogurt with addition of prebiotics (inulin) had a better influence on growthand time period of viability of probiotics microorganisms (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) than probiotics.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků IX.

  • ISBN

    978-80-7375-613-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    106-110

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    17. 5. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku