Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv konzumace probiotik a synbiotik na složení střevní mikroflóry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180491" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180491 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv konzumace probiotik a synbiotik na složení střevní mikroflóry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie in vivo byla provedena s cílem zjistit vliv konzumace probiotik a probiotik s přídavkem prebiotika (inulin) na složení mikroflóry v lidském střevě. Pro experiment byly sestaveny tři pokusné skupiny: P (probiotická), S (synbiotická) a K (kontrolní)po 22 zdravých probandech. Skupiny P a S po 10denní adaptační fázi (omezen příjem probiotik) konzumovaly jogurty obsahující bifidobakterie a Lactobacillus acidophilus 1 porci denně po dobu 21 dní. U skupiny K byl po celou dobu pokusu omezen příjem probiotik. Vzorky stolice byly odebrány skupinám celkem v 6ti časových intervalech před 0. den, během konzumace 7., 14., 21. den a po období požití jogurtu 26., 28. den. Výsledky této studie naznačují, že mikrobiální osídlení trávicího traktu člověka se můžeměnit vlivem konzumace jogurtu. Během konzumace došlo k prokazatelnému navýšení u počtu BMK (vč. LA a BIFI). Synbiotikum se nejvíce projevilo u stanovení počtu druhu Lactobacillus acidophilus a u bifidobaktérií, kde přídavek inulinu nazna

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of consumption of probiotics and synbiotics on the composition of intestinal microflora

  • Popis výsledku anglicky

    Effect of consumption of probiotics (bifidobacteria- and Lactobacillus acidophilus-containing yogurt) and synbiotics (probiotics with addition prebiotic [inulin]) was carried out using on the composition of microbiota in the human gut our in vivo study.Three groups: P (Probiotic), S (Synbiotic) and K (Control, without yogurt) by 22 healthy adults was used for this experiment. P and S groups had without consumption of probiotics for 10 days (adaptation phase). Then a daily serving of yogurt for 21 days.Control group without consumed of yogurt during of experiment. Fecal samples were collected at days: 0 (the end of adaptation phase), 7, 14, 21 (yogurt consumption) and 26, 28 (wash out period). The results of the study suggest that the human fecal bacterial community could be altered by consumption yogurt. After consumption of prebiotics/synbiotics increased counts of LAB, including Lactobacillus acidpophilus and bifidobakteria respectively. The bigest increase of bacterial counts betw

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-563-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    579-585

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku