Vliv konzumace probiotik a synbiotik na složení střevní mikroflóry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180491" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180491 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv konzumace probiotik a synbiotik na složení střevní mikroflóry
Popis výsledku v původním jazyce
Studie in vivo byla provedena s cílem zjistit vliv konzumace probiotik a probiotik s přídavkem prebiotika (inulin) na složení mikroflóry v lidském střevě. Pro experiment byly sestaveny tři pokusné skupiny: P (probiotická), S (synbiotická) a K (kontrolní)po 22 zdravých probandech. Skupiny P a S po 10denní adaptační fázi (omezen příjem probiotik) konzumovaly jogurty obsahující bifidobakterie a Lactobacillus acidophilus 1 porci denně po dobu 21 dní. U skupiny K byl po celou dobu pokusu omezen příjem probiotik. Vzorky stolice byly odebrány skupinám celkem v 6ti časových intervalech před 0. den, během konzumace 7., 14., 21. den a po období požití jogurtu 26., 28. den. Výsledky této studie naznačují, že mikrobiální osídlení trávicího traktu člověka se můžeměnit vlivem konzumace jogurtu. Během konzumace došlo k prokazatelnému navýšení u počtu BMK (vč. LA a BIFI). Synbiotikum se nejvíce projevilo u stanovení počtu druhu Lactobacillus acidophilus a u bifidobaktérií, kde přídavek inulinu nazna
Název v anglickém jazyce
Effect of consumption of probiotics and synbiotics on the composition of intestinal microflora
Popis výsledku anglicky
Effect of consumption of probiotics (bifidobacteria- and Lactobacillus acidophilus-containing yogurt) and synbiotics (probiotics with addition prebiotic [inulin]) was carried out using on the composition of microbiota in the human gut our in vivo study.Three groups: P (Probiotic), S (Synbiotic) and K (Control, without yogurt) by 22 healthy adults was used for this experiment. P and S groups had without consumption of probiotics for 10 days (adaptation phase). Then a daily serving of yogurt for 21 days.Control group without consumed of yogurt during of experiment. Fecal samples were collected at days: 0 (the end of adaptation phase), 7, 14, 21 (yogurt consumption) and 26, 28 (wash out period). The results of the study suggest that the human fecal bacterial community could be altered by consumption yogurt. After consumption of prebiotics/synbiotics increased counts of LAB, including Lactobacillus acidpophilus and bifidobakteria respectively. The bigest increase of bacterial counts betw
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-563-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
579-585
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—