Evaluation of alfa-amylase activity in malt made from selected barley varieties intended for beer production
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00150113" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00150113 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of alfa-amylase activity in malt made from selected barley varieties intended for beer production
Popis výsledku v původním jazyce
Activity of alpha-amylase enzyme (EC 3.2.1.1) is considered to be primarily essential for barley's (Hordeum vulgare L.) seed germination and crucial for malting and beer processing. The aim of this study was to evaluate: (i) the activity of alpha-amylaseenzyme in spring barley varieties recommended for Czech Beer production (Bojos, Malz and Tolar) compared with varieties intended for malt export (Kompakt, Jersey and Sebastian) harvested in 2007-2008; (ii) the effect of zinc foliar application (dose of0.5 kg/ha Zn) during pre-harvest period on the activity of this enzyme; (iii) relations between alpha-amylase activity and selected qualitative parameters (TGW, extract, friability etc.). The enzyme activity was assessed by the colorimetric method (EBC 4.13). The least activity of alpha-amylase enzyme (expressed by dextrinizing units -- DU/g) was established in Tolar variety, the export varieties Kompakt and Jersey belonged to the group with high enzyme activity. No significant differenc
Název v anglickém jazyce
Evaluation of alfa-amylase activity in malt made from selected barley varieties intended for beer production
Popis výsledku anglicky
Activity of alpha-amylase enzyme (EC 3.2.1.1) is considered to be primarily essential for barley's (Hordeum vulgare L.) seed germination and crucial for malting and beer processing. The aim of this study was to evaluate: (i) the activity of alpha-amylaseenzyme in spring barley varieties recommended for Czech Beer production (Bojos, Malz and Tolar) compared with varieties intended for malt export (Kompakt, Jersey and Sebastian) harvested in 2007-2008; (ii) the effect of zinc foliar application (dose of0.5 kg/ha Zn) during pre-harvest period on the activity of this enzyme; (iii) relations between alpha-amylase activity and selected qualitative parameters (TGW, extract, friability etc.). The enzyme activity was assessed by the colorimetric method (EBC 4.13). The least activity of alpha-amylase enzyme (expressed by dextrinizing units -- DU/g) was established in Tolar variety, the export varieties Kompakt and Jersey belonged to the group with high enzyme activity. No significant differenc
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
5th International Congress FLOUR-BREAD '09, 7th Croatian Congress of Cereal Technologists BRAŠNO-KRUH '09
ISBN
978-953-7005-21-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
471-476
Název nakladatele
FACULTY OF FOOD TECHNOLOGY OSIJEK, UNIVERSITY OF OSIJEK, CROATIA, Department of Cereal Processing Technologies
Místo vydání
Osijek, Opatija, Croatia
Místo konání akce
Opatija, Croatia
Datum konání akce
1. 1. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
326643300063