Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita jatečně upraveného těla býků ve třídách zmasilosti systému SEUROP

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00159320" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00159320 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26788462:_____/10:#0000364

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita jatečně upraveného těla býků ve třídách zmasilosti systému SEUROP

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo prokázat závislost mezi klasifikací jatečně upravených těl skotu ve třídě zmasilosti systému SEUROP a parametry kvality jatečného těla. Sledování bylo provedeno na souboru 200 býků, jejichž jatečná těla byla zařazena do třídy zmasilostiE -- P. Vysoce signifikantní rozdíly p<0,01 byly prokázány mezi výslednou třídou zmasilosti a hmotností JUT, podílu jednotlivých tělesných tkání - masa ("E" -- 77,7 %, "P" -- 74,7 %), loje ("E" -- 2,8 % -- "P" -- 2,2 %) a kostí ("E" -- 20,9 % -- "P" -- 25,0 %). Se zhoršující se třídou zmasilosti docházelo k poklesu masa I. jakosti (32,8 > 29,8 > 29,0 > 28,9 > 28,8 %), oproti pozvolnému nárůstu podílu masa výrobního (12,0 < 14,0 < 14,9 < 15,3 < 15,7 %). Výraznější pokles podílu masa a nárůst podílu ořezusměrem k horší třídě zmasilosti byl prokázán u zadní čtvrtě JUT.

  • Název v anglickém jazyce

    The beef carcass quality of bulls at the SEUROP system

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work was to prove the relation between the beef carcasses classification at the SEUROP system meatiness grades and the carcass quality parameters. The monitoring was done at the total figure of 200 bulls. Their carcasses were classified tothe meatiness grades "E" -- "P". The highly significant differences p<0,01 were proved between the final meatiness grade and the weight of beef carcass as well as the proportions of the particular body tissues -- meat ("E" -- 77,7 %, "P" -- 74,7 %), beef suet ("E" -- 2,8 %, "P" -- 2,2 %) and bones ("E" -- 20,9 % - "P" -- 25,0 %). The worse grade of meatiness lowered the first quality meat proportion (32,8 > 29,8 > 29,0 > 28,9 > 28,8 %), compared to a slight processing meat part increase (12,0 < 14,0 <14,9 < 15,3 < 15,7 %). More market fall of the meat proportion and increase of scraping parts towards the worse meatiness grade were proved at beef carcass hindquarter.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06107" target="_blank" >2B06107: Standardizace hodnocení jatečných těl skotu aparativními metodami v systému SEUROP.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu : Cattle research

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus