Kvalita jatečně upraveného těla býků ve třídách zmasilosti systému SEUROP
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00159320" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00159320 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26788462:_____/10:#0000364
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita jatečně upraveného těla býků ve třídách zmasilosti systému SEUROP
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo prokázat závislost mezi klasifikací jatečně upravených těl skotu ve třídě zmasilosti systému SEUROP a parametry kvality jatečného těla. Sledování bylo provedeno na souboru 200 býků, jejichž jatečná těla byla zařazena do třídy zmasilostiE -- P. Vysoce signifikantní rozdíly p<0,01 byly prokázány mezi výslednou třídou zmasilosti a hmotností JUT, podílu jednotlivých tělesných tkání - masa ("E" -- 77,7 %, "P" -- 74,7 %), loje ("E" -- 2,8 % -- "P" -- 2,2 %) a kostí ("E" -- 20,9 % -- "P" -- 25,0 %). Se zhoršující se třídou zmasilosti docházelo k poklesu masa I. jakosti (32,8 > 29,8 > 29,0 > 28,9 > 28,8 %), oproti pozvolnému nárůstu podílu masa výrobního (12,0 < 14,0 < 14,9 < 15,3 < 15,7 %). Výraznější pokles podílu masa a nárůst podílu ořezusměrem k horší třídě zmasilosti byl prokázán u zadní čtvrtě JUT.
Název v anglickém jazyce
The beef carcass quality of bulls at the SEUROP system
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to prove the relation between the beef carcasses classification at the SEUROP system meatiness grades and the carcass quality parameters. The monitoring was done at the total figure of 200 bulls. Their carcasses were classified tothe meatiness grades "E" -- "P". The highly significant differences p<0,01 were proved between the final meatiness grade and the weight of beef carcass as well as the proportions of the particular body tissues -- meat ("E" -- 77,7 %, "P" -- 74,7 %), beef suet ("E" -- 2,8 %, "P" -- 2,2 %) and bones ("E" -- 20,9 % - "P" -- 25,0 %). The worse grade of meatiness lowered the first quality meat proportion (32,8 > 29,8 > 29,0 > 28,9 > 28,8 %), compared to a slight processing meat part increase (12,0 < 14,0 <14,9 < 15,3 < 15,7 %). More market fall of the meat proportion and increase of scraping parts towards the worse meatiness grade were proved at beef carcass hindquarter.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06107" target="_blank" >2B06107: Standardizace hodnocení jatečných těl skotu aparativními metodami v systému SEUROP.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu : Cattle research
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—