Antioxidant vitamins in barley green biomass
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00160576" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00160576 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/10:#0000535 RIV/00027022:_____/10:00000216
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant vitamins in barley green biomass
Popis výsledku v původním jazyce
Two malting hulled varieties (Sebastian, Malz) and one nonmalting hull-less variety (AF Lucius) were used to assess vitamins C and E in the green biomass of young plants of spring barley (Hordeum vulgare L.) in three stages of growth and development (BBCH 29, 31, 32-33). The samples from sampling I (BBCH 29) had statistically significantly higher vitamin C content and vitamin E activity compared to sampling II (BBCH 31). The highest average vitamin content was determined in the malting variety Sebastian(vitamin C, 520 mg 100 g-1 DM; vitamin E, 73.06 mg kg-1 DM) compared to the varieties Malz (501 mg 100 g-1 DM; 61.84 mg kg-1 DM) and AF Lucius (508 mg 100 g-1 DM; 67.81 mg 100 g-1 DM). The locality Kroměříž (Czech Republic, CR), with vitamin C and E contents of 524 mg 100 g-1 DM and 68.74 mg kg-1 DM, respectively, proved to be more suitable for growing green biomass compared to the locality Žabčice (CR) (content of vitamins C and E, 477 mg 100 g-1 DM and 66.39 mg kg-1 DM, respectively).
Název v anglickém jazyce
Antioxidant vitamins in barley green biomass
Popis výsledku anglicky
Two malting hulled varieties (Sebastian, Malz) and one nonmalting hull-less variety (AF Lucius) were used to assess vitamins C and E in the green biomass of young plants of spring barley (Hordeum vulgare L.) in three stages of growth and development (BBCH 29, 31, 32-33). The samples from sampling I (BBCH 29) had statistically significantly higher vitamin C content and vitamin E activity compared to sampling II (BBCH 31). The highest average vitamin content was determined in the malting variety Sebastian(vitamin C, 520 mg 100 g-1 DM; vitamin E, 73.06 mg kg-1 DM) compared to the varieties Malz (501 mg 100 g-1 DM; 61.84 mg kg-1 DM) and AF Lucius (508 mg 100 g-1 DM; 67.81 mg 100 g-1 DM). The locality Kroměříž (Czech Republic, CR), with vitamin C and E contents of 524 mg 100 g-1 DM and 68.74 mg kg-1 DM, respectively, proved to be more suitable for growing green biomass compared to the locality Žabčice (CR) (content of vitamins C and E, 477 mg 100 g-1 DM and 66.39 mg kg-1 DM, respectively).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
22
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—