Stanovení extraktu v zrnu ječmene enzymatickou cestou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00160640" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00160640 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení extraktu v zrnu ječmene enzymatickou cestou
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika řeší stanovení extraktu v ječmeni pomocí enzymových preparátů komerčně dostupných na trhu. Navržené enzymy rozštěpí obsah zrna ječmene podobně, jako k tomu dochází při sladování (klíčení v řízených podmínkách); odpadá tedy potřeba zrno ječmene sladovat. Metodika byla navržena a ověřena na základě porovnání výsledků dosažených enzymatickým rozkladem zrna ječmene s metodami používanými konvenčně (stanovení extraktu v ječmeni podle Bishopa; stanovení extraktu ve sladu dle EBC).
Název v anglickém jazyce
Assessment of barley grain extract content using the enzymatic way
Popis výsledku anglicky
The certified methodology deals with establishing the extract content in barley by the means of enzymatic preparations commercially available. The suggested enzymes will split the barley grain's content in a similar way as when malting takes place (germination under controlled conditions); therefore, there is no need to malt the barley grain. The methodology was designed and verified on the basis of the comparison between the results attainted by the enzymatic decomposition of the barley grain and thoseachieved by the conventionally used methods (establishing the extract content in barley according to Bishop; determination of the extract content in malt according to EBC).
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
496-5/KÚ/2010
Číslo předpisu
—
Technické parametry
496-5/KÚ/2010
Ekonomické parametry
Na rozdíl od stanovení extraktu ve sladu (EBC) odpadá při použití této metodiky sladování ječmene, lze použít přímo zrno. Tímto postupem se šetří čas vynaložený ke sladování, ale i finanční náklady a energie.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno, Česká republika
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů