Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení extraktu v zrnu ječmene enzymatickou cestou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00177610" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00177610 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení extraktu v zrnu ječmene enzymatickou cestou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo stanovit extrakt u ječmene pomocí enzymatických preparátů na bázích proteáz, celuláz, xylanáz, b-glukanáz a amyláz. Tyto enzymy rozkládají jednotlivé složky ječmene podobným způsobem jako přirozené enzymy ve sladu. Z tohoto důvodu není nutné zrno ječmene sladovat. Zrno ječmene nemá potřebné enzym pro rozklad obsahových látek zrna. K získání informace o předběžném extraktu ječmene je používán vztah podle Bishopa, který byl získán experimentálně a byl pro potřeby moderního sladovnictví několikrát modifikován. Stanovení extraktu přímou metodou přípravy kongresní sladiny se provádí až u finálního sladu. Příprava ječného sladu, která obvykle trvá 10 dní, se v laboratorních podmínkách provádí v mikrosladovnách. Firma Genencor vyrábí kompletní sadu enzymů pro rozklad obilného zrna, v praxi je tento systém enzymů využíván především pro přípravu sladkých zápar při výrobě bioetanolu. Aplikace jednotlivých enzymu se zdá být nejvýhodnější v pořadí celulóza, xylanáza, b-glukan

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of extract in barley grain by the enzymatic way

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to establish the extract directly from the spring barley grain by the means of enzymatic preparations based on proteases, cellulases, xylanases, b-glucanases, and amylases. These enzymes decompose individual components of the grain in a similar way the natural enzymes in malt do, therefore, there is no need to malt the grain. The barley grain does not contain the necessary enzymes that are able to break down the extractive grain substances. The preparation of barley malt containing active enzymatic apparatus takes approximately 10 days in the micro malt house. The company GENENCOR International has developed a complete set of enzymes for extractive cereal grain substances decomposition. It was experimentally verified that thefollowing sequencing of the enzymes was the most favorable -- xylanase -- b-glucanase -- a-amylase -- b-amylase together with protease.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    236-242

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus