Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení významných skupin mikroorganismů ve vzorcích koření (anýzu, fenyklu a kmínu) od různých typů výrobců

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169262" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169262 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení významných skupin mikroorganismů ve vzorcích koření (anýzu, fenyklu a kmínu) od různých typů výrobců

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Významným faktorem při posuzování kvality koření je jeho mikrobiální kontaminace. Množství mikroorganismů kontaminujících koření je velice proměnlivé, pohybuje se podle různých literárních údajů od 10 KTJ/g do cca 109 KTJ/g. Z mikroorganismů jsou v koření významně zastoupeny sporulující bakterie, mikrokoky, pseudomonády, flavobakterie a streptokoky. Z patogenů je relativně častá přítomnost salmonel. Staphylococcus aureus se vyskytuje zřídka, častější bývá přítomnost Clostridium perfringens a Bacillus cereus. U vzorků koření anýzu vonného (Pimpinella anisum), fenyklu obecného (Foeniculum vulgare) a kmínu kořenného (Carum carvi) pocházejících od tří různých typů výrobců (velkovýrobce, drobný výrobce a firma kontrolovaného ekologického zemědělství) byly stanovovány: celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, počty plísní a kvasinek a koagulázopozitivní stafylokoky. Nejméně mikrobiálně kontaminované bylo koření pocházející od velkovýrobce, nejvíce koření pocházející z kontrolovanéh

  • Název v anglickém jazyce

    The determination of important groups of microorganisms in spices (anise, fennel and caraway) produced by different types of companies

  • Popis výsledku anglicky

    Microbial contamination of spice is very important factor while appraisal of quality. Number of microorganisms contaminating spice is very changeable. According to the literature, it differs from 10 CFU/g to 109 CFU/g. The most frequent microorganisms appearing in spices are sporulating bacteria, micrococci, pseudomonas, flavobacteria and streptococci. Staphylococcus aureus rarely occurs in spice, Clostridium perfringens and Bacillus cereus are much more frequent. For the analysis there were used threesamples from three different types of producers (mass producer, small scale producer and organic farm) - anis (Pimpinella anisum), fennel (Foeniculum vulgare) and caraway (Carum carvi). The total count of microorganisms, coliform bacteria, count of yeastand mould and coagulasa - positive staphylococci were determined. It was found out that caraway was the most contaminated then anis and the lowest count of microorganisms contained fennel.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    131-140

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Poire s.r.o., Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    3. 3. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku