Stanovení významných skupin mikroorganismů ve vzorcích koření (anýzu, fenyklu a kmínu) od různých typů výrobců
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169262" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169262 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení významných skupin mikroorganismů ve vzorcích koření (anýzu, fenyklu a kmínu) od různých typů výrobců
Popis výsledku v původním jazyce
Významným faktorem při posuzování kvality koření je jeho mikrobiální kontaminace. Množství mikroorganismů kontaminujících koření je velice proměnlivé, pohybuje se podle různých literárních údajů od 10 KTJ/g do cca 109 KTJ/g. Z mikroorganismů jsou v koření významně zastoupeny sporulující bakterie, mikrokoky, pseudomonády, flavobakterie a streptokoky. Z patogenů je relativně častá přítomnost salmonel. Staphylococcus aureus se vyskytuje zřídka, častější bývá přítomnost Clostridium perfringens a Bacillus cereus. U vzorků koření anýzu vonného (Pimpinella anisum), fenyklu obecného (Foeniculum vulgare) a kmínu kořenného (Carum carvi) pocházejících od tří různých typů výrobců (velkovýrobce, drobný výrobce a firma kontrolovaného ekologického zemědělství) byly stanovovány: celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, počty plísní a kvasinek a koagulázopozitivní stafylokoky. Nejméně mikrobiálně kontaminované bylo koření pocházející od velkovýrobce, nejvíce koření pocházející z kontrolovanéh
Název v anglickém jazyce
The determination of important groups of microorganisms in spices (anise, fennel and caraway) produced by different types of companies
Popis výsledku anglicky
Microbial contamination of spice is very important factor while appraisal of quality. Number of microorganisms contaminating spice is very changeable. According to the literature, it differs from 10 CFU/g to 109 CFU/g. The most frequent microorganisms appearing in spices are sporulating bacteria, micrococci, pseudomonas, flavobacteria and streptococci. Staphylococcus aureus rarely occurs in spice, Clostridium perfringens and Bacillus cereus are much more frequent. For the analysis there were used threesamples from three different types of producers (mass producer, small scale producer and organic farm) - anis (Pimpinella anisum), fennel (Foeniculum vulgare) and caraway (Carum carvi). The total count of microorganisms, coliform bacteria, count of yeastand mould and coagulasa - positive staphylococci were determined. It was found out that caraway was the most contaminated then anis and the lowest count of microorganisms contained fennel.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
131-140
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Poire s.r.o., Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
3. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—