Srovnání různých technik měření jakostních parametrů syřidel pomocí blízké infračervené spektroskopie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00181830" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00181830 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání různých technik měření jakostních parametrů syřidel pomocí blízké infračervené spektroskopie
Popis výsledku v původním jazyce
Blízká infračervená spektroskopie (FT-NIR s Fourierovou transformací) je analytická metoda, kterou řadíme k tzv. nedestruktivním metodám. Vzorky není třeba před analýzou nijak upravovat a měření je proto velmi rychlé (Šustová, Kuchtík, 2007). Spektrofotometr využívá zdroje emitujícího záření známé vlnové délky obvykle 800 -- 2 500 nm, tj. 12 500 -- 4 000 cm-1 a umožňuje získat kompletní obraz složení analyzovaného materiálu (Mlček, 2008). Principem metody je absorpce, nebo reflexe vlnových délek zářenípři průchodu vzorkem. Analytickým výstupem je infračervené spektrum, které je grafickým zobrazením funkční závislosti energie, většinou vyjádřené v procentech transmitance (T) nebo jednotkách absorbance (A) na vlnové délce dopadajícího záření (Snášelováat al., 2002). V potravinářství se NIR využívá při kontrole jakostních ukazatelů potravinářských surovin, meziproduktů i finálních výrobků. Avšak použití NIR spektroskopie je mnohem širší a zahrnuje i stanovení senzorických a fyzikálně-ch
Název v anglickém jazyce
COMPARISON OF DIFFERENT TECHNIQUES OF MEASUREMENT OF QUALITATIVE PARAMETERS WITH USING NEAR INFRARED SPECTROSCOPY
Popis výsledku anglicky
Near infrared spectroscopy (NIR) is very fast non-destructive analysis physical method, which use the radiation of known wavelength usually 800 -- 2 500 nm (wave number 12 500 -- 4 000 cm-1) and is useful to measure several of parameters concurrent in one sample. Since 1981 can be used the term "rennet" for all enzyme preparates, which can coagulate milk for production cheese. The aim of this study was compared for different techniques measure of rennet and after that to determine, which technique is suitable for other analysis. The next point my study was to evaluate, whether the FT NIR spectroscopy with using algorithm for discriminant analysis is can to determine the age of rennet. Six samples were stored in fridge (5 °C) during three months. Spectra were measured: by opened and truth mount by opened, in the reflectance (integrate sphere) transmittance (cell) and interactance (optical probe) mode between 4 000 and 10 000 cm-1, averaging 80 scans and spectral resolution 4 cm-1. Each
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-563-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
586-592
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—