Obohacená a stabilizovaná siláž na bázi pivovarského mláta
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00178603" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00178603 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0024/uv024005.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0024/uv024005.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obohacená a stabilizovaná siláž na bázi pivovarského mláta
Popis výsledku v původním jazyce
Podstata užitného vzoru spočívá v biotechnologické metodě při využití vhodných sorbentů vlhkosti (sladový květ, pšeničné otruby aj.), kterými po homogenním zamísení do silážovaného pivovarské mláta ve vhodném poměru se dosáhne zvýšení obsahu sušiny nad hodnotu 30 %), při které již nedochází k tvorbě a úniku silážních šťáv a zároveň se zlepší kvalita fermentačního procesu, neboť samotné pivovarské mláto jako bílkovinné krmivo je těžce silážovatelným krmivem. Podstata užitného vzoru spočívá dále i ve využívání vhodných konzervačních prostředků -- zejména chemických prostředků (např. Kemisile) na bázi organických kyselin (mravenčí, propionová) v dávce 3-5 litrů/t; popř. biochemických preparátů, kterými se usměrní fermentační proces a zvýší se stabilita krmiva. Z výzkumných a provozních pokusů vyplynulo, že optimální sušina siláže z čerstvého pivovarského mláta a přidaného sladového květu jako sorbentu vlhkosti, by měla být minimálně 30 %. Poměr mezi pivovarským mlátem a sladovým květem se
Název v anglickém jazyce
Enriched and stabilized silage-based brewer's grains
Popis výsledku anglicky
The essence of a utility model lies in the biotechnological method using suitable adsorbents humidity (malt, wheat bran, etc.), after which a homogeneous zamísení in ensiled brewer's grains in an appropriate ratio is achieved by increasing the solids content in excess of 30%) in which there is no longer to produce and leakage of silage juices, while improving the quality of the fermentation process itself because brewer's grains as protein feed is heavily silážovatelným feed. The essence of the utilitymodel is also suitable in the use of preservatives - in particular chemicals (eg Kemisile) based on organic acids (formic, propionic acid) at a dose of 3-5 l / t respectively. biochemical preparations, which directs the fermentation process and increasethe stability of the feed. From research and operational experiments showed that the optimum silage dry matter of fresh brewer's grains and malt sprouts added as sorbent humidity should be at least 30%. The ratio between brewing dregs and
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4027" target="_blank" >QF4027: Využití odpadů sladařského a pivovarnického průmyslu jako zdroje bílkovin pro výživu zvířat s ohledem na životní prostředí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
23271
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Mendelova univerzita v Brně
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence