Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorické srovnání čerstvých kozích sýrů z konvenční a ekologické farmy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00184986" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00184986 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorické srovnání čerstvých kozích sýrů z konvenční a ekologické farmy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo sledování vybraných senzorických ukazatelů v čerstvých kozích sýrech ze dvou chovů (konvenčního A a ekologického B) v průběhu laktace v roce 2008, 2009 a 2010 a jejich vzájemné porovnání. U vzorků byly hodnoceny skupinou odborných hodnotitelů, vzhled, konzistence, vůně a chuť a dále přítomné vady. Článek shrnuje pouze porovnání senzorických parametrů a poukazuje na možnou souvislost se zastoupením jednotlivých mikroorganismů. Ze senzorického profilu čerstvých sýrů vyplývají rozdíly v některých deskriptorech, ale obecně lze soudit, že sýry z konvenčního zemědělství byly hodnoceny mnohem lépe než sýry z ekologické farmy.

  • Název v anglickém jazyce

    SENSORIC COMPARISON OF FRESH GOAT CHEES FROM CONVENTIONAL AND ORGANIC FARMS

  • Popis výsledku anglicky

    Supply and demand of goat products especially cheeses is continually increasing. There is evolved a large amount of goat farms in the Czech Republic, which use the most natural way for breeding of goats, in conventional farms as well as in organic farms.The aim of this work was monitoring and comparision of representative sensory characteristics of fresh goat cheese from two different farms during lactation period in 2008, 2009 and 2010. Samples were evaluated by a group of professional evaluators, whose evaluated descriptors according to the form and checker a type of defects of appearance, flavour and taste. This article only summarizes comparison of sensory aspects and points out the relationship with various microorganisms. There are some differences in the sensory profile of fresh cheese. In general, cheeses from conventional farm were evaluated better than cheese from organic farm.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-601-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    143-149

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    1. 3. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku