Senzorické srovnání čerstvých kozích sýrů z konvenční a ekologické farmy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00184986" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00184986 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické srovnání čerstvých kozích sýrů z konvenční a ekologické farmy
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo sledování vybraných senzorických ukazatelů v čerstvých kozích sýrech ze dvou chovů (konvenčního A a ekologického B) v průběhu laktace v roce 2008, 2009 a 2010 a jejich vzájemné porovnání. U vzorků byly hodnoceny skupinou odborných hodnotitelů, vzhled, konzistence, vůně a chuť a dále přítomné vady. Článek shrnuje pouze porovnání senzorických parametrů a poukazuje na možnou souvislost se zastoupením jednotlivých mikroorganismů. Ze senzorického profilu čerstvých sýrů vyplývají rozdíly v některých deskriptorech, ale obecně lze soudit, že sýry z konvenčního zemědělství byly hodnoceny mnohem lépe než sýry z ekologické farmy.
Název v anglickém jazyce
SENSORIC COMPARISON OF FRESH GOAT CHEES FROM CONVENTIONAL AND ORGANIC FARMS
Popis výsledku anglicky
Supply and demand of goat products especially cheeses is continually increasing. There is evolved a large amount of goat farms in the Czech Republic, which use the most natural way for breeding of goats, in conventional farms as well as in organic farms.The aim of this work was monitoring and comparision of representative sensory characteristics of fresh goat cheese from two different farms during lactation period in 2008, 2009 and 2010. Samples were evaluated by a group of professional evaluators, whose evaluated descriptors according to the form and checker a type of defects of appearance, flavour and taste. This article only summarizes comparison of sensory aspects and points out the relationship with various microorganisms. There are some differences in the sensory profile of fresh cheese. In general, cheeses from conventional farm were evaluated better than cheese from organic farm.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-601-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
143-149
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
1. 3. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—