Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of microbiological parameters of fresh goat cheeses produced on farms in the Czech Republic using conventional and organic farming method

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43916345" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43916345 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.11118/actaun201967030695" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/actaun201967030695</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201967030695" target="_blank" >10.11118/actaun201967030695</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of microbiological parameters of fresh goat cheeses produced on farms in the Czech Republic using conventional and organic farming method

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The paper deals with microbiological parameters of goat cheeses produced on two farms during several years. The first farm used conventional farming method with about 130 dairy goats and the second one applied organic farming method with approximately 500 dairy goats. In samples of fresh goat cheese taken in four years, there were determined the following groups of microorganisms: total count of microorganisms, lactic acid bacteria, coliform bacteria, psychrotrophic microorganisms, enterococci and micromycetes. The comparison of the average numbers of individual groups of microorganisms in cheeses showed a statistically significant difference between the farms. Microbiological quality was found worse at cheeses manufactured at the farm using organic farming method, compared with cheeses from the conventional farm. Higher numbers of coliforms, psychrotrophic microorganisms, enterococci and fungi were more frequently detected in cheeses from the organic farm. Worse microbiological quality of the cheese was also reflected in sensory properties, especially the smell, colour and consistency which was evident when preparing individual samples.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of microbiological parameters of fresh goat cheeses produced on farms in the Czech Republic using conventional and organic farming method

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with microbiological parameters of goat cheeses produced on two farms during several years. The first farm used conventional farming method with about 130 dairy goats and the second one applied organic farming method with approximately 500 dairy goats. In samples of fresh goat cheese taken in four years, there were determined the following groups of microorganisms: total count of microorganisms, lactic acid bacteria, coliform bacteria, psychrotrophic microorganisms, enterococci and micromycetes. The comparison of the average numbers of individual groups of microorganisms in cheeses showed a statistically significant difference between the farms. Microbiological quality was found worse at cheeses manufactured at the farm using organic farming method, compared with cheeses from the conventional farm. Higher numbers of coliforms, psychrotrophic microorganisms, enterococci and fungi were more frequently detected in cheeses from the organic farm. Worse microbiological quality of the cheese was also reflected in sensory properties, especially the smell, colour and consistency which was evident when preparing individual samples.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    695-704

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85071586205