Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Near-infrared reflectance calibrations for determining sucrose content in soybean breeding using artificial reference samples

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00188047" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00188047 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Near-infrared reflectance calibrations for determining sucrose content in soybean breeding using artificial reference samples

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In food-grade soybeans for human nutrition, sucrose content is a character of interest apart from protein, because sucrose affects flavour and other soy-food properties. As determination of sucrose content through separative or enzymatic methods is not suitable for analysing large numbers of samples, the objective of this research was to develop near-infrared reflectance spectroscopy (NIRS) calibrations for rapid screening of breeding lines for sucrose. Conventional soybean samples have a sucrose content of 30--60 g/kg, whereas high-sucrose reference samples are lacking. Therefore, both natural and artificial (additional sucrose added) reference samples with a sucrose content of up to 140 g/ kg were combined, and a NIRS calibration model was developed(cross-validation R2 = 0.969) for sucrose. Utilizing wavelength ranges with homogeneous performance in both natural and artificial samples, a prediction model was obtained, which suggests a stable performance of the calibration over a wid

  • Název v anglickém jazyce

    Near-infrared reflectance calibrations for determining sucrose content in soybean breeding using artificial reference samples

  • Popis výsledku anglicky

    In food-grade soybeans for human nutrition, sucrose content is a character of interest apart from protein, because sucrose affects flavour and other soy-food properties. As determination of sucrose content through separative or enzymatic methods is not suitable for analysing large numbers of samples, the objective of this research was to develop near-infrared reflectance spectroscopy (NIRS) calibrations for rapid screening of breeding lines for sucrose. Conventional soybean samples have a sucrose content of 30--60 g/kg, whereas high-sucrose reference samples are lacking. Therefore, both natural and artificial (additional sucrose added) reference samples with a sucrose content of up to 140 g/ kg were combined, and a NIRS calibration model was developed(cross-validation R2 = 0.969) for sucrose. Utilizing wavelength ranges with homogeneous performance in both natural and artificial samples, a prediction model was obtained, which suggests a stable performance of the calibration over a wid

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant Breeding

  • ISSN

    0179-9541

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    131

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    531-534

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus