Meat quality characteristics of lambs of three organically raised breeds
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00190335" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00190335 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2012.03.004" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2012.03.004</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2012.03.004" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2012.03.004</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Meat quality characteristics of lambs of three organically raised breeds
Popis výsledku v původním jazyce
Carcass and meat (muscullus quadriceps femoris [MQF]) quality characteristics were evaluated in ten lambs per each of Zwartbles (ZW), Suffolk (SF) and Oxford Down (OD) breeds, raised organically and slaughtered at a mean live weight of 38 kg. Meat of ZWlambs had lower collagen, myoglobin and intramuscular fat content than OD lambs, and lower tenderness and juiciness scores in comparison with OD and SF lambs. Despite a low polyunsaturated/saturated fatty acid ratio (0.13 in all three breeds; P>0.05), meat of the pasture-fattened lambs can be considered a dietetically superior food with very favourable (0.85--0.88;P>0.05) polyunsaturated fatty acid ratio, and containing per 100 g of muscle on average 62 mg of EPA+DHA (differences between breeds not significant, P>0.05) and no more than 20 mg of dietetically unfavourable arachidonic acid.
Název v anglickém jazyce
Meat quality characteristics of lambs of three organically raised breeds
Popis výsledku anglicky
Carcass and meat (muscullus quadriceps femoris [MQF]) quality characteristics were evaluated in ten lambs per each of Zwartbles (ZW), Suffolk (SF) and Oxford Down (OD) breeds, raised organically and slaughtered at a mean live weight of 38 kg. Meat of ZWlambs had lower collagen, myoglobin and intramuscular fat content than OD lambs, and lower tenderness and juiciness scores in comparison with OD and SF lambs. Despite a low polyunsaturated/saturated fatty acid ratio (0.13 in all three breeds; P>0.05), meat of the pasture-fattened lambs can be considered a dietetically superior food with very favourable (0.85--0.88;P>0.05) polyunsaturated fatty acid ratio, and containing per 100 g of muscle on average 62 mg of EPA+DHA (differences between breeds not significant, P>0.05) and no more than 20 mg of dietetically unfavourable arachidonic acid.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06108" target="_blank" >2B06108: Využití pastvy přežvýkavců v oblastech LFA k trvalému zlepšování podmínek životního prostředí.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Meat Science
ISSN
0309-1740
e-ISSN
—
Svazek periodika
91
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
499-505
Kód UT WoS článku
304296300018
EID výsledku v databázi Scopus
—