Vliv letních teplot ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského a českého strakatého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00190344" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00190344 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv letních teplot ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského a českého strakatého skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předložené studie bylo zhodnotit vliv teploty ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka. Jednou týdně byl odebrán bazénový vzorek mlékana na dvou mléčných farmách, na kterých je chován holštýnský (farma A) a český strakatý skot (farma B). Pokus byl prováděn v letním období od 3. června do 2. září 2011. Další den po odběru vzorků byly analyzovány následující parametry mléka v laboratoři: obsah bílkovin (%), obsah tuku (%), titrační kyselost (SH), syřitelnost (s) a kvalita sýřeniny (1-5 bodů). Průměrné denní teploty odběrových dnů byly spočítány z 15 minutových intervalů záznamů získaných pomocí data loggerů Hobo (Onset) umístěných v kohoutkové výšce krav. Průměrné denní teploty na obou farmách byly v rozmezí 14,92 - 28,51 ° C ve sledovaném období. Průměrný obsah bílkovin resp. obsah tuku byl 3,22%, resp. 3,85% (farma A) a 3,42% resp. 3,9% (farma B). Pokud jde o technologické vlastnosti, průměrná syřitelnost byla 207 sekund na farmě A a 196 na farmě B.
Název v anglickém jazyce
The effect of summer temperatures in cow-shed on composition and technological properties of bulk tank milk samples of Holstein and Czech Fleckvieh cows
Popis výsledku anglicky
The aim of presented survey was to evaluate the effect of cow-shed' temperature on composition and technological properties of bulk tank milk samples. There was once a week colected bulk tank milk samples at the two dairy farms in South Moravian region who keep Holstein (farm A) and Czech Fleckvieh (farm B) dairy cows. The experiment was carried out within summer period from 3rd June to 2nd September 2011. Next day after sampling was analysed following parameters in laboratory: protein content (%), fatcontent (%), titrable acidity (SH), rennet coagulation time (s) and quality of curd (1-5 points). The average daily temperatures at sampling days were counted from 15 minute interval records obtained by data loggers Hobo (Onset) placed at cow's withers height. The average daily temperatures at both farm were in range from 14.92 to 28.51°C in monitored period. The average protein resp. fat content was 3.22% resp. 3.85% (Farm A) and 3.42% resp. 3.9% (Farm B). As far as the technological pr
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2012 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
20-24
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Technická 5, 166 28 Praha 6
Místo konání akce
VŠCHT Praha
Datum konání akce
1. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—