Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití FT NIR spektroskopie v mlékárenství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00191861" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00191861 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití FT NIR spektroskopie v mlékárenství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V celém sledu výroby mlékárenských výrobků je nutno zajišťovat kontrolu surovin, výrobních procesů a finální kvality. Na tyto faktory reaguje i vývoj v analytice mléka a mléčných výrobků s následujícími aspekty: pomalé metody nahrazovat jak v operativníkontrole tak ve finální kontrole rychlými analytickými metodami. Mezi rychlé metody patří i NIR spektroskopie. Úspěšnost při využití NIR spektroskopie závisí na kvalitě přístroje, použité referenční metodě, standardní přípravě vzorku a na dostatečném koncentračním rozpětí stanovované složky. V kontrole složení mléka bude zřejmě i nadále převažovat využívání střední infračervené oblasti, protože tato metoda vykazuje přesnější výsledky. Avšak řada prací ukazuje na možné využití NIR spektroskopie ke kontrole kvality mléka ve smyslu např. způsobu jeho tepelného ošetření, falšování či kontaminace např. inhibičními látkami. Při kontrole složení sušeného mléka, syrovátky a různých mléčných směsí se v praxi využívají analýzy obsah vody, tuku, b

  • Název v anglickém jazyce

    Using of FT NIR spectroscopy in dairy

  • Popis výsledku anglicky

    NIR applications shows that this method does and will find further application in checking the production as well as final dairy products of all types. In inspecting the composition of milk, preferred use of the median infrared region is probably to continue, because this method shows results that are more accurate. However, a number of reports have been pointing to the possible use of NIR spectroscopy for quality check in milk in terms of, for instance, milk heat treatment, adulteration or contamination by inhibitory substances. Checking the composition of milk powder, whey and diverse milk mixtures in the field makes use of analysis of water, fat, protein, lactose and ash content. NIR spectroscopy has recurrently proven in the field as a method suitable for identifying adulteration of the dairy products above, e.g. detecting plant proteins (soy, pea and wheat isolates) in milk powder. There are studies that indicate the use of NIR for the qualitative determination of unknown species

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2012 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-838-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    35-39

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Technická 5, 166 28 Praha 6

  • Místo konání akce

    VŠCHT Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku