Využití FT NIR spektroskopie v mlékárenství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00191861" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00191861 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití FT NIR spektroskopie v mlékárenství
Popis výsledku v původním jazyce
V celém sledu výroby mlékárenských výrobků je nutno zajišťovat kontrolu surovin, výrobních procesů a finální kvality. Na tyto faktory reaguje i vývoj v analytice mléka a mléčných výrobků s následujícími aspekty: pomalé metody nahrazovat jak v operativníkontrole tak ve finální kontrole rychlými analytickými metodami. Mezi rychlé metody patří i NIR spektroskopie. Úspěšnost při využití NIR spektroskopie závisí na kvalitě přístroje, použité referenční metodě, standardní přípravě vzorku a na dostatečném koncentračním rozpětí stanovované složky. V kontrole složení mléka bude zřejmě i nadále převažovat využívání střední infračervené oblasti, protože tato metoda vykazuje přesnější výsledky. Avšak řada prací ukazuje na možné využití NIR spektroskopie ke kontrole kvality mléka ve smyslu např. způsobu jeho tepelného ošetření, falšování či kontaminace např. inhibičními látkami. Při kontrole složení sušeného mléka, syrovátky a různých mléčných směsí se v praxi využívají analýzy obsah vody, tuku, b
Název v anglickém jazyce
Using of FT NIR spectroscopy in dairy
Popis výsledku anglicky
NIR applications shows that this method does and will find further application in checking the production as well as final dairy products of all types. In inspecting the composition of milk, preferred use of the median infrared region is probably to continue, because this method shows results that are more accurate. However, a number of reports have been pointing to the possible use of NIR spectroscopy for quality check in milk in terms of, for instance, milk heat treatment, adulteration or contamination by inhibitory substances. Checking the composition of milk powder, whey and diverse milk mixtures in the field makes use of analysis of water, fat, protein, lactose and ash content. NIR spectroscopy has recurrently proven in the field as a method suitable for identifying adulteration of the dairy products above, e.g. detecting plant proteins (soy, pea and wheat isolates) in milk powder. There are studies that indicate the use of NIR for the qualitative determination of unknown species
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2012 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
35-39
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Technická 5, 166 28 Praha 6
Místo konání akce
VŠCHT Praha
Datum konání akce
1. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—