Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití moderní separační techniky UPLC ke stanovení vitaminu E v zrnu ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00193718" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00193718 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/12:#0000656 RIV/60193697:_____/12:#0000718

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití moderní separační techniky UPLC ke stanovení vitaminu E v zrnu ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metoda byla aplikována na vybrané vzorky zrna ječmene jarního. Celková aktivita vitaminu E se pohybovala v rozmezí 6,78--11,94 mg.kg-1 v roce 2009 a 7,29--13,58 mg.kg-1 v roce 2010. V roce 2010 byl obsah vitaminu E celkově vyšší u všech odrůd s výjimkouodrůd Abyssinian a Wanubet, kde byl nalezen nepatrně vyšší obsah v roce 2009. Lze říci, že obsah jednotlivých isomerů a celková aktivita vitaminu E v zrnech ječmene se pohybuje v širokém rozmezí21. Velmi závisí nejen na konkrétním genotypu, ale zejména na ročníku pěstování, počasí a povětrnostních podmínkách v dané pěstební lokalitě, což je v souladu se závěry předchozích studií.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilization of Ultra Performance Liquid Chromatography (UPLC) -- Modern Separation Technique for Determination of Vitamin E in Barley Cereals

  • Popis výsledku anglicky

    A new UPLC method for the determination of vitamin E in barley cereals is proposed. The method shows higher sensitivity and lower limits of detection and quantification than the previous HPLC methods. The method was applied to various spring barley varieties. Although it was not possible to separate all vitamin E isomers due to the reverse phase used, the rapid and inexpensive method is suitable for a long-term monitoring of vitamin E in barley and other cereals.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CC - Organická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH91053" target="_blank" >QH91053: Zlepšení kvality zrna ječmene využitím donorů diferencovaného obsahu přirozených látek s ambivalentním nutričním účinkem.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    106

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    672-676

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus