Kvalita rybího masa a aktuální hodnocení jakosti ryb.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00198926" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00198926 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita rybího masa a aktuální hodnocení jakosti ryb.
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita rybího masa je ovlivněna rybím druhem, původem ryby, podmínkami chovu a použitou strategií výživy. A samozřejmě technologií zpracování. V současné době není obvyklé zjišťovat si původ ryb při jejich nákupu.Význam ochranných známek a označení původu pro jakostní standardizace se zvyšuje. Mnoho výrobců již používá laboratoře a senzorická analýzy k charakterizaci jejich produktu. Kromě obsahu bílkovin, vody a tuku,je prováděna analýza spektra a obsahu mastných kyselin. Zdůrazněn je vliv konzumace rybího masa na lidské zdraví. Cílem je, aby na základě známého původu došlo ke standardizaci kvality nabízených ryb.
Název v anglickém jazyce
The quality of fish meat and the actual quality rating of fish
Popis výsledku anglicky
The quality of fish meat is influenced by the fish species, its origin, used technology and diet. Also is influenced by the processing method. Currently, it is non standard practice to purchase fish in accordance of their origin. The importance of trademarks and indication of origin for quality standardization is increasing. Many producers already use laboratory and sensorial analysis to characterization of their product. Besides the content of water, proteins and fat, the analysis of spectrum and content of fat acids are required. The health effect of fish consumption is accentuated. Based on analysis, fish of different origin can be distinguished. The aim is to unequivocally guarantee the standardized quality requested by customer and to accustom thecustomers to buying fish of known origin at the same time.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91C001" target="_blank" >QI91C001: Optimalizace podmínek intenzivního chovu lososovitých ryb v podmínkách České republiky s využitím dánské technologie se zaměřením na kvalitu produkovaných ryb.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
19-20
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
27. 2. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—