Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita rybího masa a aktuální hodnocení jakosti ryb.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00198926" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00198926 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita rybího masa a aktuální hodnocení jakosti ryb.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita rybího masa je ovlivněna rybím druhem, původem ryby, podmínkami chovu a použitou strategií výživy. A samozřejmě technologií zpracování. V současné době není obvyklé zjišťovat si původ ryb při jejich nákupu.Význam ochranných známek a označení původu pro jakostní standardizace se zvyšuje. Mnoho výrobců již používá laboratoře a senzorická analýzy k charakterizaci jejich produktu. Kromě obsahu bílkovin, vody a tuku,je prováděna analýza spektra a obsahu mastných kyselin. Zdůrazněn je vliv konzumace rybího masa na lidské zdraví. Cílem je, aby na základě známého původu došlo ke standardizaci kvality nabízených ryb.

  • Název v anglickém jazyce

    The quality of fish meat and the actual quality rating of fish

  • Popis výsledku anglicky

    The quality of fish meat is influenced by the fish species, its origin, used technology and diet. Also is influenced by the processing method. Currently, it is non standard practice to purchase fish in accordance of their origin. The importance of trademarks and indication of origin for quality standardization is increasing. Many producers already use laboratory and sensorial analysis to characterization of their product. Besides the content of water, proteins and fat, the analysis of spectrum and content of fat acids are required. The health effect of fish consumption is accentuated. Based on analysis, fish of different origin can be distinguished. The aim is to unequivocally guarantee the standardized quality requested by customer and to accustom thecustomers to buying fish of known origin at the same time.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91C001" target="_blank" >QI91C001: Optimalizace podmínek intenzivního chovu lososovitých ryb v podmínkách České republiky s využitím dánské technologie se zaměřením na kvalitu produkovaných ryb.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013

  • ISBN

    978-80-7375-705-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    19-20

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    27. 2. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku