Kvalita masa sladkovodních ryb a možnosti jejího ovlivnění
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917730" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917730 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita masa sladkovodních ryb a možnosti jejího ovlivnění
Popis výsledku v původním jazyce
Rybí maso je bezesporu považováno za kvalitní potravinu s vysokou nutriční hodnotou a stravitelností. Často je zařazováno mezi potraviny, které mohou zejména díky složení spektra mastných kyselin příznivě ovlivnit zdravotní stav konzumenta. Vedle rybího druhu a věku ryb rozhodují o jejich nutriční hodnotě podmínky prostředí spolu se zvolenou krmnou strategií. Tyto vnější faktory rozhodujícím způsobem ovlivňují kvalitu produkovaného rybího masa.
Název v anglickém jazyce
The meat quality of freshwater fish and possibilities for influencing it
Popis výsledku anglicky
Fish meat is considered to be a quality food with high nutritional value and digestibility. It can have a positive effect on the consumers' health due to the composition of the fatty acid spectrum. The environmental conditions along with the feeding strategy have a decisive influence on the quality of the fish meat produced. In addition to the fish species and the age of the fish, these external factors determine nutritional value. Currently, the content and composition of fat in the pond carp farming is intentionally affected by feeding strategy. In addition, undesirable sensory characteristics are eliminated by purging fish. In salmonid fish farming, fat content and yield are influenced by the farming system and feed strategy, but not always intentionally. On the other hand, targeted feed additives influence the colour of the muscles. Effect on the meat quality is limited for other fish species reared in our farms.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40103 - Fishery
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Udržitelná produkce zdravých ryb v různých akvakulturních systémech - PROFISH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
69-73
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—