Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tokové a analytické vlastnosti kravského mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199013" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199013 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tokové a analytické vlastnosti kravského mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tento článek popisuje především změny hustoty, dynamické a kinematické viskozity kravského mléka při stoupající teplotě. Byla sledována čtyři rozdílná kravská mléka -- UHT odstředěné, UHT polotučné, UHT plnotučné a syrové kravské mléko. Tři UHT technologií zpracovaná mléka byla vyrobena v České republice a syrové kravské mléko bylo zakoupeno na bio-farmě (Kraj Vysočina, ČR). U všech vzorků byla měřena teplotní závislost hustoty (digitálním hustoměrem Densito PX30) a dynamické viskozity (rotačním viskozimetrem Anton Paar DV-3P). Kinematická viskozita byla dále dopočítána z naměřených hodnot a byly vytvořeny i její matematické modely pomocí polynomu 3. a 4. stupně. Teplotní rozsah měření byl od 0°C do 60°C pro měření hustoty a od 0°C do 100°C pro měřenídynamické viskozity. Pro jednotlivé vzorky kravského mléka byly stanoveny hodnoty základních analytických vlastností: titrační kyselost, obsah tuku, obsah sušiny a obsah bílkovin.

  • Název v anglickém jazyce

    Flow and analytical behavior of cow milk

  • Popis výsledku anglicky

    This paper describes changes of density, dynamic and kinematic viscosity of cow milk if temperature increases. Four different cow milks (UHT -- 0,5%, 1,5%, 3,5% fat content and raw cow milk) there were observed. The UHT cow milks were made in Czech Republic and raw cow milk was bought at bio-farm (Czech Republic). There was measured dynamic viscosity and density of milks at different temperatures. Then there was calculated kinematic viscosity and created mathematical models using polynomial function. Itwas used rotary viscometer Anton Paar DV-3P with LCP spindle. Temperature range was from 0°C to 60°C to measure density and from 0°C to 100°C to measure dynamic viscosity. The exact analytical behavior it was measured: titratable acidity, fat content, dry matter content and protein content.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    BK - Mechanika tekutin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013

  • ISBN

    978-80-7375-705-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    226-232

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    27. 2. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku