Tokové a analytické vlastnosti kravského mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199013" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tokové a analytické vlastnosti kravského mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Tento článek popisuje především změny hustoty, dynamické a kinematické viskozity kravského mléka při stoupající teplotě. Byla sledována čtyři rozdílná kravská mléka -- UHT odstředěné, UHT polotučné, UHT plnotučné a syrové kravské mléko. Tři UHT technologií zpracovaná mléka byla vyrobena v České republice a syrové kravské mléko bylo zakoupeno na bio-farmě (Kraj Vysočina, ČR). U všech vzorků byla měřena teplotní závislost hustoty (digitálním hustoměrem Densito PX30) a dynamické viskozity (rotačním viskozimetrem Anton Paar DV-3P). Kinematická viskozita byla dále dopočítána z naměřených hodnot a byly vytvořeny i její matematické modely pomocí polynomu 3. a 4. stupně. Teplotní rozsah měření byl od 0°C do 60°C pro měření hustoty a od 0°C do 100°C pro měřenídynamické viskozity. Pro jednotlivé vzorky kravského mléka byly stanoveny hodnoty základních analytických vlastností: titrační kyselost, obsah tuku, obsah sušiny a obsah bílkovin.
Název v anglickém jazyce
Flow and analytical behavior of cow milk
Popis výsledku anglicky
This paper describes changes of density, dynamic and kinematic viscosity of cow milk if temperature increases. Four different cow milks (UHT -- 0,5%, 1,5%, 3,5% fat content and raw cow milk) there were observed. The UHT cow milks were made in Czech Republic and raw cow milk was bought at bio-farm (Czech Republic). There was measured dynamic viscosity and density of milks at different temperatures. Then there was calculated kinematic viscosity and created mathematical models using polynomial function. Itwas used rotary viscometer Anton Paar DV-3P with LCP spindle. Temperature range was from 0°C to 60°C to measure density and from 0°C to 100°C to measure dynamic viscosity. The exact analytical behavior it was measured: titratable acidity, fat content, dry matter content and protein content.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
BK - Mechanika tekutin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
ISBN
978-80-7375-705-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
226-232
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
27. 2. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—