Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamika změn vybraných mikrobiologických a fyzikálních parametrů výsekového hovězího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199564" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199564 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dynamika změn vybraných mikrobiologických a fyzikálních parametrů výsekového hovězího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci mikrobiologických analýz byly u vzorků hovězího masa sledovány významné skupiny mikroorganismů, které mohou svou činností významně ovlivnit kvalitu chlazeného masa aerobně (AER) i vakuově uchovávaného (VAC) 1, 3, 7, a 14 dní. Byly použity musculus semimembranosus (MS) a nízký roštěnec musculus longissimus thoracis et lumborum (MLTL), pocházející z mladých zvířat (n = 9). Z počáteční koncentrace 104 KTJ.cm-2 došlo v aerobních podmínkách v průběhu sedmi dnů skladování k nárůstu na 107 KTJ.cm-2. Ukýty byly detekovány vyšší počty než u roštěnce (MLTL). U vakuově baleného masa byl i po 14 dnech skladování zjištěn nižší počet mikroorganismů než 7. den u nebaleného masa. U vakuově baleného byly počty koliformních bakterií i 14. den skladování až o 2řády nižší, než u aerobně uchovávaného. U skladovaných vzorků masa nebyl zjištěn viditelný růst plísní. Rozdíl barvy v 7. den skladování masa byla vyšší (5,2) u kýty (MS) než u roštěnce (4,7) (MLTL). Při povrchovém osliznutí, jenž je patr

  • Název v anglickém jazyce

    Dynamic changes of selected microbiological and physical parameters in the cutting beef

  • Popis výsledku anglicky

    The microbiological analyzes samples of beef monitored major groups of microorganisms, their activities that may significantly affect the quality of chilled meat aerobically and retained vacuum (VAC). Samples of beef round (musculus semimembranosus) andbeef sirloin (musculus longissimus thoracis et lumborum) coming from young animals (n = 9) were used. The initial numbers of 104 CFU.cm-2 occurred in aerobic conditions during the seven days of storage to rise to 107 CFU.cm-2. Higher numbers were detected in round than the sirloin (MLTL). After 14 days of storage vacuum packed meat contained a lower count CFU than seven day's storage in aerobic condition. Numbers of coliform bacteria in the vacuum-packed beef after longest storage was 2 orders of magnitude lower than that of aerobically storage. Color change was higher. After storage of meat samples weren't found visible mold growth. Color difference in the 7th day of storage of meat was higher (5.2) in round (MS) than the sirloin (4.7)

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013

  • ISBN

    978-80-7375-705-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    114-123

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    27. 2. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku